Něco malého z velké dýně


Celé dílo by se mělo správně jmenovat dýňové cappuccino s kari krémem z mascarpone, ochucené šafránem, podávané s křupavými pastinákovými chipsy. Nápad podávat dýňový krém ve skleničce jako předkrm povzbuzující chuťové pohárky jsem okoukala od Francouzů, jejichž zeleninovým velouté aux légumes v tomto období, období dýní a kořenové zeleniny zcela a ráda propadám. 

 
Princip přípravy velouté je podobný jako u kterékoliv zeleninové polévky, cibulku necháte zesklovatět, přidáte zeleninu a podusíte. Akorát na závěr polévku důkladně projedete tyčovým mixérem. Aby krém byl jemnější, zdobí se smetanou, crème fraîche nebo mascarpone či ricottou.

Dýňové cappuccino

pro 4 osoby

1 středně velká dýně Hokkaido (+ olivový olej a hrubá mořská sůl na pečení)
1 cibule
1 brambor
olivový olej
muškátový oříšek
sůl a pepř na dochucení 
4 lžíce mascarpone
2 lžičky kari
1 lžička šafránu
řapíky fenyklu na ozdobu
středně velký pastinák na chipsy (+ olivový olej)

Dýni omyjte, vydlabejte jádra a nakrájejte na měsíčky. Zakapejte olivovým olejem a hrubou mořskou solí. Dejte péct i se šlupkou do trouby na 190 °C, pečte 20 minut, poté propasírujte. Současně dejte péct na jiný plech i pastinákové chipsy - pastinák omyjte, osušte a škrabkou na brambory naškrábejte jemné lupínky. Pastinák je houževnatý až měkký, jde to velmi snadno. Lupínky budou hotové dříve než dýně, trvá to deset až patnáct minut.

 

Na třech lžících olivového oleje nechte zezlátnout cibulku nakrájenou nadrobno, přidejte propasírovanou dýni, brambor nakrájený na kostičky, zalijte 4 dcl horké vody nebo zeleninového vývaru, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Vařte dokud zelenina nezměkne, asi třicet minut. Nechte vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem dojemna.


Lžičku šafránu rozpusťte v trošce horké vody, stejně jako kari. Vmíchejte do mascarpone a vyšlehejte. Zeleninový krém nalijte do skleniček, ozdobte ochuceným mascarpone, šafránem a fenyklem.

 
Je to polévka a není to polévka - spíš zeleninový krém, který překvapí nejen svým vzhledem, ale i chutí :)

Komentáře

  1. To vypadá moc zajímavě. Já dýni miluji, ale tohle by mě nenapadlo. Je to takové netradiční - to mi vůbec nevadí. Až budu mít náladu na experiment, tento recept bude mezi prvními :).

    OdpovědětVymazat
  2. Na dýňovou polévku jsem vcelku připravená - její čas přijde. Poslední objevená varianta je s bílým vínem, když to nevyjde, zkusím třeba tuhle!

    OdpovědětVymazat
  3. dýňové cappuccino - to je zajímavé

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky