Kam s nimi? Do paštiky!



Léto s nimi šetřilo, jen tu a tam se uvolilo těm nejodolnějším vydat ze svých zásob, které pevně drželo pod zámkem. Řeč je totiž o houbách. V říjnu jsem se z lesa nikdy nevrátila s prázdným košíkem, od konce prázdnin se polehoučku  začaly objevovat hřiby, bedly, zapomenuté babky, v posledních týdnech také václavky, hlíva, lakovky, čirůvky fialové. Jedno je jisté, co léto odepíralo, podzim bohatě vynahradil. A tak mě napadá, že podobně je to v životě se vším, nedostáváme to, po čem toužíme ve chvíli, kdy chceme a usilujeme, seč nám síly stačí, ale až za čas, až síly dojdou, až se vzdáme naděje, tak možná, nečekaně, jednou... Houby a já, to je zkrátka zásadní kapitola mého života, vůně podhoubí a mechu se mi vryla hluboko do podvědomí už v dětství a stačí přivřít oči, náhle stromy začínají tančit, tajemně našeptávat a zpívat.
Když máte štěstí a houby se vám odhalí ve své nečekané kráse, uděláte jednou bramboračku, pak řízky, jindy zase kulajdu, dojde i na smaženici a guláš z václavek. Já k osvědčeným trhákům přidávám trošku ze svého italského škapulíře: houbové ragú, houbové lasagne. A dál?
Nastal čas pro něco nového, a protože mám momentálně období soufflé, flanů a všech příbuzných výtvorů vařených či pečených ve vodní lázni (nemohu se nabažit kyprosti, které touto úpravou docílíte), došlo na houbovou paštiku. Použila jsem směs hub, převažovaly václavky. A výsledek? Kdo ochutnal, okamžitě si řekl o recept (i osoby, které plotnu míjejí z velké vzdálenosti).



HOUBOVÁ PAŠTIKA
(na 4 formy o obsahu 250 ml)

400 g očištěných hub (václavky, hříbky, klouzky, bedly)
1 šalotka
4 stroužky česneku
1 chilli paprička
3 vejce
5 lžic olivového oleje
sůl a čerstvě namletý pepř
50 g másla + 100 g přepuštěného másla na dokončení paštiky + máslo na vymazání forem
koření na ozdobu (bobkový list, růžový pepř, česnek vcelku, chilli papričky, nové koření)


Houby nakrájejte na kousky, malé nechte vcelku. Nadrobno nasekanou šalotku zpěňte na oleji, přidejte rozdrcený česnek a čerstvou chilli papričku, nakrájenou. Přidejte houby, osolte a opepřete, poduste 20 minut, dokud nezměknou. V míse vymíchejte 50 g másla se 3 žloutky do pěny, přidejte podušenou směs hub (část můžete rozmixovat, dostanete jemnější konzistenci). Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do houbové směsi. Formy vymazejte máslem a naplňte je do 2/3 směsí. Dejte péct do vyhřáté trouby na pekáč naplněný vodou, tak aby se paštiky dusily ve vodní lázni. Pečte 45 minut při 180 °C, dokud se nezačne paštika odlepovat od stěn formy. Nechte vychladnout, na povrchu ozdobte kořením a zalijte přepuštěným máslem. Chutná výborně druhý, až třetí den, když se nechá uležet.

A protože hub bylo opravdu hodně, pustila jsem se i do zavařování.
Hřiby velké jako dvě dlaně. Zadařilo se!

Komentáře

  1. Ach, závidím to množství hub a houbovou paštiku bych hned ochutnala!

    OdpovědětVymazat
  2. Houbová paštika je skvělý nápad. Zaprvé potěší houbaře a za druhé i část vegetariánů. Samozřejmě určité procento lidí houby nesnáší a já se přiznám, že mám ráda houbovou chuť v omáčce, v houbovém krému, nebo smažených žampionech, ale nemám ráda, když třeba ve vývaru plave kus žoužlovaté houby. Nechci se ošklíbat, ale to mi prostě nechutná. Kdežto houbová sekaná, nebo paštika z hub, to ano!

    OdpovědětVymazat
  3. Houbova nadilka je uzasna !! Priznam se, ze jedna z veci co mi v Provence chybi je vyjit si o podzimnim vikendu na houby... vune lesa a podhoubi a ta radost kdyz v mechu objevim hribek nebo ve vysoke trave bedlu :-)
    Tady je moc sucho, takze do lesa se da vyrazit az v listopadu a ke vsemu tady rostou jenom "prasivky". Tedy houby co JA povazuji za prasivky a Francouzi je ji ;-)
    Houbova pastika, ragu, lasagne - beru vsechno !! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. No já a hledání hub, to je trochu problém, oni se přede mnou nějak schovávají :))) Ale tenhle recept na houbovou paštiku určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  5. hřiby se fakt povedly :)
    a ta paštika vypadá zajímavě

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherná hubová nádielka Evi. Tu u nás na severe Maďarska huby moc nerastú, možno z jari, skúsim smrže, ale našťastie sme zbehli na výlet do Rakúska, tak aspoň do mrveničkovej polievky bolo a zvyšok sme usušili na kapustnicu. Keď neprší, aspoň kvapká.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jestli se poštěstí letos ještě houbová úroda, určitě na paštiku nezapomenu. Jedli jsme litry a litry houbové omáčky, sofistikovanější paštika by mě nenapadla. Chtěla jsem už delší dobu přidat poznámku k pollo ai peperoni z tvé knihy. Trochu jsem to ošidila, vařila jsem vyjímečně singl večeři jen pro sebe, takže do pánve šlo jen kuřecí prsní řízek, ale spojení kuřecího masa, paprik a vína je dokonalá! Ta šťávička, která se vytvořila :-)!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky