Léto budiž pochváleno

Léto nás nepřestává obdarovávat. Plodí nejen zahrada, ale i les začíná projevovat svou přízeň. Dala bych království za domácí rajčata, papriky, okurky nebo meruňky. Nebo za bandasku plnou ametystových borůvek. Můj balkon vystačí jen pro truhlíky s bylinkami, víc se na něm neurodí. A protože je zelenina mým nejoblíbenějším společníkem pro kulinární činění, z darovaných, čerstvě utržených cuket, jsem nemohla ukuchtit jen tak něco obyčejného. Dostalo se jim cti vytvořit hlavní chod červencového nedělního oběda. A aby jim nebylo smutno, ozvláštnila jsem je další oblíbenou ingrediencí - houbami, které, milí přátelé, rostou!

Cuketové plátky zapečené s houbovým ragú a bešamelem
Parmigiana bianca di zucchine al sugo di funghi


2 středně velké cukety
Sůl

Máslo

4 lžíce parmezánu

1 mozzarella
Strouhanka

Cukety omyjte studenou vodou, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Posolte je a nechejte půl hodiny vypotit, cílem je odvést z nich co nejvíce vody. Poté je opláchněte a osušte papírovou utěrkou.


Houbové ragú

250 g hub (babky, ryzce, hříbky, bedly)
1 malá cibule

1 mrkev

2 nožičky řapíkatého celeru

1 konzerva loupaných rajčat

2 dcl bílého vína
1 dcl smetany

Půl litru zeleninového vývaru

Špetka muškátového oříšku

Bobkový list
Sůl a čerstvě namletý pepř

Olivový olej

Čerstvé bylinky (bazalka, máta, saturejka)


Rozehřejte olej, hoďte na něj cibulku a přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Nechejte zpěnit, přidejte očištěné houby nakrájené na kousky a zamíchejte. Směs osolte, opepřete a nezapomeňte na špetku muškátového oříšku. Podlijte vývarem a bílým vínem, přidejte rajčata z plechovky a bobkový list a duste na mírném ohni po dobu minimálně jedné hodiny, aby se všechny chutě propojily. Podle potřeby podlévejte vývarem. Těsně před dokončením podlijte smetanou, která směs zjemní. Na závěr přimíchejte směs nasekaných bylinek.


Bešamel

100 g másla
100 g hladké mouky
Půl litru polotučného mléka
Muškátový oříšek
Sůl

V kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypejte moukou, pečlivě promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout. Zalijte mlékem, přidejte sůl a muškátový oříšek a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte patnáct minut, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky.

Malý pekáč vymazejte máslem a vysypejte strouhankou. Na dno nalijte sběračku bešamelu a na něj rozmístěte plátky cukety, pokračujte s vrstvou ragú, mozzarelly, parmezánu podle chuti a přidejte pár lžic bešamelu. Vrstvy střídejte až do vyčerpání všech ingrediencí a vrstvení zakončete cuketovými plátky. Povrch posypejte zbývajícím parmezánem, strouhankou a přidejte pár plátků másla.


Dejte zapéct po dobu 30 minut do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Během půlhodinky se cukety v omáčkách udusí a vypustí ještě další šťávu. Proto je zapotřebí udělat ragú i bešamel hustší, aby cuketové plátky neuplavaly ve vodě pryč ze zapékací misky :)
Mnohem sytější variantu dostanete, když cuketu dříve obalíte v trojobalu a osmažíte a teprve potom vytvoříte lasagne. Další možností je použít kombinaci cuket s klasickým masovým ragú - jemná chuť cuket se výborně snoubí s masem, a jedná se opět o variantu sytou.


Protože já jsem dala přednost jen vegetariánské verzi a příloha byla také dietní - vařené nové brambory s bylinkovým máslem, rozhodla jsem se pro vydatný moučník z dalšího letního lákadla - švestek. Protože nemám ráda univerzální buchtová těsta z jogurtu nebo oleje, sáhla jsem po receptu mojí babičky na "levnou" klasickou kynutou bublaninu se švestkami.


Kynuté těsto

100 g prosáté hladké mouky
100 g prosáté polohrubé mouky
30 g rozpuštěného másla

100 g moučkového cukru

1 vejce

1 šálek smetany nebo mléka

20 g čerstvého droždí

4 lžíce mléka na kvásek


Drobenka

100 g polohrubé mouky
70 g másla
70 g třtinového cukru


+ 250 g vypeckovaných švestek


Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, lžičku cukru a lžičku hladké mouky. Nechte kvásek vzejít a nalijte do důlku, který vytvoříte ve směsi hladké a polohrubé mouky a cukru. Přidejte rozpuštěné máslo a vejce rozšlehané ve smetaně. Těsto, nesmí být příliš tuhé, v případě potřeby ho rozřeďte mlékem, nechte hodinu vykynout na teplém místě a mezitím omyjte švestky, vypeckujte je a smíchejte všechny ingredience na drobenku. Těsto nalijte do kulaté formy nebo na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte švestky a na závěr drobenku. Pečte po dobu 40 minut ve středně vyhřáté troubě.
Že se švestky výborně snoubí s mákem není žádné tajemství. Jako variantu můžete vyzkoušet makovou drobenku - stačí, když část mouky nahradíte mletým mákem.

Dobrou chuť a ještě jednou - léto budiž pochváleno!

PS.: Kdo rád čaruje s cuketou, může vyzkoušet i cuketové lodičky plněné masovou směsí, špagety s cuketou a krevetami, dále špagety s cuketou v kari omáčce, cuketové pesto, nebo cuketové závitky s tuňákovou náplní, které dokonce zaujaly i časopis Apetit. Ať žije rozmarné cuketové léto :))

Komentáře

  1. Recepty vypadají jako vždy skvěle:) Určitě zkusím cuketové lasagne:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jezdím do Itálie 20let ,je to moc krásná země ,obdařená vším co Bůh stvořil,v té nejširší škále,Vaše recepty mě tedy vždy moooc potěší a jsem Vám za ně vděčná,jste milá ,a humorná a vaříte s láskou,přeji Vám i sobě mnoho bezva receptů!(a také sladkých ,hříšně dobrých a ne jen tiramisu)Daja-Duha

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, díky za complimento, já zase vyzkouším ty tvoje :)

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Dajo, máme společnou vášeň, to mě těší :) A červenám se z takového přílivu chvály :) Děkuji za srdečnost a přeji vám také všechnno dobré... la vita e bella :))

    OdpovědětVymazat
  5. U mě na blogu máš malinkaté překvapení :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky