Dýňová neděle


Pořádná dávka dýňové extáze, tak nějak lze nazvat průběh hodování dnešního nedělního dne. Dýně mě okouzluje ze zcela prostého důvodu - je použitelná na mnoho způsobů. Naslano, nasladko, jako hmota pro přípravu čerstvých těstovin, chleba nebo muffinů. Nesmím zapomenout pochválit i její nádhernou barvu, která mě nabíjí energií ne nepodobnou slunečním paprskům. Na dýni už v mojí kuchyni několikrát došlo, dochází a dojde. Nemůžu se jí nabažit. Dnes měla úkol hodný oranžové tykvičky: otevřít nedělní oběd a také ho uzavřít. Předehry se ujala dýňová polévka, chuťově jemná, dokonce tolik, že může posloužit jako předkrm k následujícím chodům ať už na bázi masa nebo ryb.

Dýňová polévka

(pro 4 osoby)


300 g pečené a propasírované dýně
1 červená cibule
2 brambory
litr zeleninového vývaru
špetka muškátového oříšku
špetka skořice
špetka šafránu
sůl a pepř
lžíce olivového oleje
lžíce másla
parmezán
hladkolistá petržel
sladká smetana

Na másle a oleji zpěňte červenou cibulku, nechte ji zesklovatět. Přidejte propasírovanou dužinu z pečené dýně. Přihoďte brambory nakrájené na kostičky, osolte, opepřete. Ochuťte skořicí, šafránem a muškátovým oříškem. Zajite zeleninovým vývarem a nechte hodinku probublávat na velmi mírném ohni. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Na talířích posypejte parmezánem, ozdobte hladkolistou petrželkou a zakapejte sladkou smetanou. Vynikající s dýňovým chlebem :)

Dýňový koláč

125 g listového těsta
300 pečené a propasírované dýně
2 lžíce medu
100 g změklého másla
1 vejce
100 g třtinového cukru
kůra z poloviny biocitronu
špetka skořice
špetka muškátového oříšku
50 g rozinek namočených v rumu
50 g vlašských ořechů

Na glazuru:
5 lžic meruňkové marmelády
5 lžic vody
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce medu

Koláčovou formu vymazejte máslem a vysypejte strouhankou. V míse utřete vejce s cukrem, nastrouhejte do směsi kůru z citronu, přidejte máslo a nakonec dužinu z pečené a propasírované dýně. Rozválejte listové těsto, propíchejte ho vidličkou a dejte zapéct na deset minut do trouby. Posypejte oříšky a rozinkami, na ně naneste připravenou směs.

Pečte ve středně vyhřáté troubě po dobu 40 minut. V malém rendlíku si připravte glazuru. Smíchejte meruňkovou marmeládu, cukr, vodu a med a přiveďte k varu.


Stáhněte z ohně a naneste na upečený koláč. Koláč podávejte zasněžený moučkovým cukrem a ozdobený kopečkem čerstvé šlehačky.


A co bylo mezi polévkou a koláčem? Jehněčí kotlety pečené na rozmarýnu, podávané s květákovým suflé a gratinovanými brambory. O těchto společnících až někdy příště :))

Je libo něco slaného z dýně? Nakoukněte do mé kuchyně:
http://cuocadolce.blogspot.cz/2011/09/dyne.html

Komentáře

  1. WOW! Tak k tobě bych se ráda nechala pozvat na nedělní oběd! Všechno vypadá nádherně a věřím, že i ten zbytek oběda byl úžasný!

    OdpovědětVymazat
  2. Krása! Dýňová polévka s parmazánem nemá chybu a dala bych si ji hned teď, pěkně by mě aspoň zahřála. A koláč hned po ní :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jojo, podzim a dýně ... kombinace, ktreou je třeba ... a dále ořechy, luštěniny, kapusta a víno ... mnam mnam. A v chladném počasí určitě zahřeje vydatná polévka:
    http://vivaitalia.blog.cz/1111/ribollita-preferita

    OdpovědětVymazat
  4. Pavlo, bylo by mi ctí uctít svým menu takové mlsné jazýčky :) Jednou uspořádáme velký bloggerský lunch meeting :)

    OdpovědětVymazat
  5. Meg, dýně je trochu nevýrazná, tak jsem si ji dovolila trochu poitalštit :) Jinak v Itálii jsem ochutnala i jinou kombinaci - dýni se sýrem taleggio, který se vzdáleně podobá romaduru, také vynikající, doporučuju :)

    OdpovědětVymazat
  6. Karin, souhlasím, máme stejné chutě :)) Ať žije ribollita, miluju husté zimní italské polévky. Klidně nahradí hlavní chod, jak jsou vydatné...

    OdpovědětVymazat
  7. Recepty vypadají moc dobře! Škoda je, že v naší rodině moc neuspěly. Mně nevadí, ale zbytek rodiny na dýně háže šklebíky!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky