Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

sobota 30. října 2010

Famózní "ájo ójo peperončíno"


Česnek, olivový olej a pálivá paprička, tři dostupné ingredience na třech stupních vítězů, tvoří základ pasty Aglio, olio, peperoncino, která se stala pečetí italské jednoduchosti. Těžko uvěřit, že zdánlivě triviální (doslova :) kombinace může vést k tak nečekané souhře chutí, která není dráždivě ostrá, jak by se předpokládalo, ale jemně lahodná. Jedinou a přitom základní podmínkou, že této pastě propadnete, musí být skutečnost, že milujete česnek.

pro 2 osoby:

200 gr špaget (100 gr na osobu)
1 dl kvalitního olivového oleje extra vergine
4 stroužky česneku
2 pálivé papričky
polévková lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petržele
100 gr nastrouhaného sýra pecorino romano



Existují dva základní způsoby přípravy tohoto lahodného pokrmu. Varianta číslo jedna se připravuje za studena. Připravte si "un trito", nadrobno nasekanou směs česneku, papriček a petržele, a přendejte ji do skleničky či hmoždíře. Zalijte olivovým olejem a důkladně promíchejte.



Uvařte špagety (či jinou dlouhou pastu - výborné jsou též linguine) al dente a ve velké míse promíchejte s připravenou směsí. Každičká špageta se musí nacucat směsí. Přisypejte nastrouhaný sýr pecorino, protřeste a ihned servírujte.



Druhá varianta se připravuje za tepla. Do široké pánve s vyšším okrajem nalijte olej a nechte ho rozpálit. Přidejte nasekaný česnek a pálivou papričku. Oheň stáhněte, a všechny ingredience protřeste a nechte mírně zezlátnout. Česnek nesmí v žádném případě zhnědnout, získal by hořkou chuť. Do pánve přidejte slité špagety uvařené al dente a důkladně promíchejte. Na závěr posypejte nasekanou zelenou petrželkou. Servírujte horké a na talíři vydatně posypejte nastrouhaným pecorinem. Pasta "aglio olio peperoncino" je jídlem chudých, nejzákladnější varianta se obejde bez sýra a přesto je vynikající. Hádejte, co je nejoblíbenějším vyprošťovákem po bujarém večírku v italských končinách? Právě tato pasta! Její obrovskou výhodou je i to, že je časově nenáročná, v podstatě zabere veškerá příprava jen deset minut - doba, která uplyne, než se uvaří špagety. Zaručuju, že kdo ji jednou ochutná, zamiluje se navždy :)

3 komentáře:

  1. Souhlasím! V létě jsme je párkrát vařili a manžel je miluje. Opravdu jednoduché a přitom skvělé jídlo. Tady platí, že v jednoduchosti je krása!

    OdpovědětVymazat
  2. Je s podivem, jak takové krásné a jednoduché jídlo dokáží někteří kuchaři zneuctít. K tobě by měli zaskočit na lekci správného italského vaření :-) Mám ráda variantu č. 1, ale častěji dělám variantu č. 2 - přímo do horké pánve.

    P.S.
    Hezký podzim! Tohle jídlo zahřeje po těle ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. @HaF, DolceVita: tyto špagety vařím minimálně jednou týdně, v mém případě cítím, že z těla vyhánějí zárodky všech nemocí a navíc opravdu VÝBORNĚ chutnají!!! Mimochodem, recept na verzi zastudena jsem získala od signore Bodoni, majitele restaurace "Dolce Vita" v Římě :)

    OdpovědětVymazat