Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

pátek 16. července 2010

Tak chutná Sicílie


Umění žít, la dolce vita, je nejlépe odpozorovatelná na jihu Itálie. Životní styl nezkrotných jižanů, potomků Féničanů, Řeků, Arabů, ale i Gótů a Normanů, kteří se snažili dobít tento podivně hranatý míč na špičce italské kozačky, je demonstrací každodenní radosti z těch nejobyčejnějších věcí. Z toho že svítí slunce, nebo že právě dozrávají rajčata, a když od moře zavane lehký svěží vánek, je to rovnou důvod k malé oslavě. Majestátní signori v dlouhých modrých kalhotách a s nezbytnou strejdovskou bekovkou naraženou na hlavě, usednou do stínu své oblíbené cukrárny a poručí si... granitu. Chuť kávy zamražené do něžných krystalek s nezbytnou pusinkou šlehačky na špičce ledové tříště je nezapomenutelná. A přitom tak snadná na přípravu:

2, 5 dl silné mleté kávy
80 g krystalového cukru
vanilkový lusk
1 dl smetany na šlehání



Do kastrůlku nalijte 2,5 dl vody, přidejte cukr a přiveďte k varu. Cukrový sirup povařte asi minutu, poté do něj nasypejte kávu. Vanilkový lusk rozřízněte a pomocí nože vytřete dřeň, přidejte ji do kávové směsi. Nechte vychladnout. Připravte si formu na led. Přefiltrujte přes papírový filtr nebo bavlněný ubrousek kávovou směs a rozlijte ji do formy. Do mrazáku s ní nejméně na dvě hodiny! Až směs zledovatí, vyndejte formu z mrazáku, vyklopte vše do igelitového sáčku, vemte paličku na maso a roztlučte ledové kostky. Můžete použít i mixér. Hned servírujte s kopečkem čerstvě našlehané smetany. Uzobávejte lžičkou jako zmrzlinu. Dobrou chuť!

Výborně chutnají i namražené krystalky zeleného čaje!

Žádné komentáře:

Okomentovat