Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

pondělí 26. května 2014

Focaccia: (ne)obyčejná chlebová placka



Určitě znáte ten okamžik - důkladně sestavíte jednotlivé chody, ale stále váháte nad pomyslnou třešničkou na dortu. Tou se může stát domácí chléb, který povýší stolování, i to nejprostší, třeba jen o polévce, na mimořádný zážitek. Jakmile se dotknete křupavé kůrky chleba právě vytaženého z horké trouby a zaboříte prst do nadýchané střídky, přestane pro vás existovat okolní svět.

pondělí 19. května 2014

Plněná rajská jablíčka



12 velkých keříkových rajčat
300 g kulatozrnné rýže, arborio nebo vialone nano
1 jarní cibulka
špetka šafránu
1 dl zeleninového vývaru
hrst čerstvého oregana
mořská sůl a pepř podle chuti
olivový olej

Vzpomínám si na chvíli, kdy jsem poprvé okusila pečená rajčata provoněná oreganem. Vešla jsem do tmavé římské kuchyně a ve vzduchu se vznášel příslib něčeho výjimečného. Že šlo o obyčejná rajčata s rýží? Kdepak, rajčata se po prvním dotyku rozpadala, byla šťavnatá k zbláznění a jestli má jih nějakou chuť, pak přesně tuhle medově kyselkavou, okořeněnou bylinkami. Tajemství plněné zeleniny spočívá v její pomalé a trpělivé přípravě.