Od krásné krávy k rýžovému mléku


Jedna kráva za starých časů uživila celou rodinu a byla považována za cenný majetek. Dávala mléko, z něj se vyráběly sýry, zákysy, tvaroh. Tolik bílkovin! Když byla její cesta u konce, plakali všichni. Celý život potkávám krávy. Stračeny, smetanové obryně, ametystové v Alpách. Vždycky mě k nim cosi táhlo. Asi klid, který z nich vyzařuje. A nedávno se to stalo zase, zadívala jsem se zblízka do hlubokých očí a zamilovala se do nich. Patřily krávě. Když moje ruka sahá po krabici mléka, cítím její pohled. Dívá se. Sleduje mě zpoza regálů přeplněných všemožnými typy mléčných výrobků. No a tak jsem přemýšlela. Mám kvůli krásným očím zcela vyloučit mléčné výrobky z jídelníčku? Asi bych to ráz naráz nesvedla. A tak jsem začala pátrat po receptech na alternativní mléko a rozhodla se spotřebu živočišného mléka alespoň snížit. Způsobů existuje spousta - rostlinné mléko se dá připravit z máku, sóji, ovesných vloček... Jsem vždy pro rýži, protože kdysi jsem se v moudrých makrobiotických knihách dočetla, že struktura zrnka rýže odpovídá buňce lidského těla. Rýže tedy tělesný organismus nezatěžuje, dá mu přesně to, co potřebuje, aniž by tělu přidělávala další práci. Takže z rýže. Mým favoritem je následující postup:

100 g přebrané a oprané rýže (kulatozrnná, s vyšším obsahem škrobu)
2 litry vody
libovolné příchutě - skořice, vanilka, badyán, med - já nedochucuji


Opranou rýži namočte na 3 hodiny do dvou litrů vody. Poté ji na mírném ohni přiveďte k varu a nechte probublávat do změknutí přibližně hodinu. Podle potřeby dolévejte vodu, aby se množství tekutiny drželo na dvou litrech.

Rýže díky máčení a  dlouhému vaření neuvěřitelně nabyde. Tekutinu nechte odstát a rozmixujte tyčovým mixérem. Kdo chce, může směs přecedit přes plátno - já tento krok vynechávám, protože výsledkem je jemné, mírně husté "mléko".



Celkem bez námahy získáte vynikající ingredienci pro pečení a úplně nejlepší jako základ pro smoothie, třeba s banánem a zelených čajem matcha, přísahám!

Smoothie z rýžového mléka s matchou
(pro 2 osoby)

6 dl rýžového mléka
4 dl vody
2 banány
2 lžičky matchy
šťáva z jedné limetky
máta podle chuti


A co dodat? Dámy, až k vám někdo pošle slovo kráva, radujte se. Tak užitečného a nádherného tvora aby člověk pohledal :)

Komentáře

  1. Rýžové mléko mám nejradši, ze všech obilných mlék mi přijde takové nejlahodnější. Takže děkuju za recept, určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pardon, ale nechápu, to mám rozmixovat tu rýži s vodou?:D Díky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky