Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (2) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (15) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (3) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (8) lilek (2) luštěniny (4) marmeláda (2) maso (2) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (46) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

neděle 11. listopadu 2012

Něco malého z velké dýně



Vlastně by se celé dílko mělo jmenovat dýňové cappuccino s kari krémem z mascarpone, ochucené šafránem, podávané s křupavými pastinákovými chipsy. To je ale dlouhatanánský název, zkraťme to na dýňové cappuccino. Nápad podávat dýňový krém ve skleničce jako předkrm povzbuzující chuťové pohárky jsem okoukala od Francouzů, jejichž zeleninovým velouté aux légumes v tomto období, období dýní a kořenové zeleniny zcela a ráda propadám. Princip je podobný jako u kterékoliv zeleninové polévky, cibulku necháte zesklovatět, přidáte zeleninu a podusíte. Akorát na závěr polévku důkladně projedete tyčovým mixérem. Aby krém byl více jedlý a jemný, zdobí se smetanou, crème fraîche nebo mascarpone či ricottou - moje italská vášeň se nezapře :)


Dýňové cappuccino
pro 4 osoby

1 středně velká dýně Hokkaido (+ olivový olej a hrubá mořská sůl na pečení)
1 cibule
1 brambor
olivový olej
muškátový oříšek
sůl a pepř na dochucení 
4 lžíce mascarpone
2 lžičky kari
1 lžička šafránu
fenykl na ozdobu
středně velký pastinák na chipsy (+ olivový olej)
Nota bene - žádná smetana dovnitř!

Dýni omyjte, vydlabejte jádra a nakrájejte na měsíčky. Zakapejte olivovým olejem a hrubou mořskou solí. Dejte péct i se šlupkou do trouby na 190 °C, pečte 20 minut, poté propasírujte. Současně dejte péct na jiný plech i pastinákové chipsy - pastinák omyjte, osušte a škrabkou na brambory naškrábejte jemné lupínky. Pastinák je houževnatý až měkký, jde to velmi snadno. Lupínky budou hotové dříve než dýně, trvá to deset až patnáct minut.

 

Na třech lžících olivového oleje nechte zezlátnout cibulku nakrájenou nadrobno, přidejte propasírovanou dýni, brambor nakrájený na kostičky, zalijte 4 dcl horké vody nebo zeleninového vývaru, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Vařte dokud zelenina nezměnkne, asi třicet minut. Nechte vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem dojemna.


Lžičku šafránu rozpusťte v trošce horké vody, stejně jako kari. Vmíchejte do mascarpone a vyšlehejte. Zeleninový krém nalijte do skleniček, ozdobte ochuceným mascarpone, šafránem a fenyklem.

 
Je to polévka a není to polévka - spíš zeleninový krém, který překvapí nejen svým vzhledem, ale i chutí :)