Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (2) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (15) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (3) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (8) lilek (2) luštěniny (4) marmeláda (2) maso (2) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (46) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

sobota 6. listopadu 2010

Odskok do vegetariánské kuchyně

Nevím, čím to je (možná touhou po očistě těla i duše, možná se ozývá vyšší princip mravní, možná přibývající věk :), ale v posledních měsících se podvědomě vyhýbám masu. Přes léto jsem o tom ani nepřemýšlela, vždyť nabídka ovoce a zeleniny je tak rozmanitá, že je škoda nevyužít dary přírody v kuchyni na maximum. Přesto se mi ani na podzim chuť na maso nevrátila, a tak mě napadlo zavzpomínat si na studentská léta a zkusit uvařit "něco" ze sójového masa, ovšem s využitím nabytých kulinárních zkušeností. V létě jsem viděla jeden díl kulinární show Hell´s Kitchen se zábavným cholerikem Gordonem Ramseyem v hlavní roli drsného kata nešikovných kuchtíků. Jedním z úkolů bylo hádat ze zavřenýma očima "co to je?" Gordon vkládal do úst aspirantů na vítězství různé suroviny a svým typicky arogantním způsobem se dotazoval "what´s it?" Jednou ze surovin bylo i sójové maso a světe div se - nikdo ze soutěžících neuhodl, co právě přežvykuje v ústech... Padaly různý tipy, například telecí, či mušle sv. Jakuba! Hmmm, musím vzít sójové maso na milost a něco z něj uvařit, slíbila jsem si tehdy.

Soté ze sójového masa na bílém víně
(pro 2 osoby)



100 g sójového masa (nudličky nebo plátky)
1/2 litru zeleninového vývaru
1 červená cibule
2 feferonky
2 dl suchého bílého vína
sůl a pepř podle chuti
3 lžíce loupaných rajčat z plechovky
4 lžíce olivového oleje



Sójové maso je k dostání v různých podobách, jako drť, plátky, nudličky, kostky... stačí si vybrat z celkem bohaté nabídky. Před tepelnou úpravou je třeba nechat maso nabobtnat v zeleninovém vývaru - čím déle, tím lépe, ovšem minimálně půl hodinky. Maso zněkolikanásobí svůj objem a začne konečně působit jako maso, nikoli jako sušené lehké nic. Do pánve se širokým okrajem nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte nadrobno nasekanou červenou cibulku a feferonku. Dozlatova osmahněte. Přidejte sójové maso a zlehka ho ze všech stran opečte. Podlejte zbylým vývarem, osolte, opepřete a duste na mírném ohni dvacet minut. Poté podlijte bílým vínem a přidejte loupaná rajčata, která omáčku jednak zahustí (není třeba žádná mouka či jíška) a zároveň ji zabarví dočervena. Duste dalších patnáct minut. Sójové maso do sebe vcucne všechny přidané ingredience, takže nevznikne žádná přebytečná omáčka, zkrátka soté tak akorát. Já jsem se rozhodla zkombinovat soté s bramborovou kaší a kombinace to byla lahodná a jemná. Velmi vhodnou přílohou může být také jasmínová rýže či rýžové nudle. Jakmile jsem jsem se jednou spustila se sójovým masem, přišla jsem mu na chuť, a momentálně si ho vařím dvakrát týdně. Nejvíc mě fascinuje, že neobsahuje žádný cholesterol, zato cca 30 % vlákniny a 50 % bílkovin...



A nakonec kocour Ferda, který mi velmi důrazně naznačuje, že mám vypnout notebook (nebo ho vypne sám, už několikrát se mu to povedlo :) a věnovat se hlazení, šimrání a obdivování jeho zrzavého kožíšku :))