Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Dýně má překrásnou univerzální povahu. Není vybíravá, spřátelí se s kdejakým kořením nebo zeleninou. Pro svou sytě oranžovou barvu dokáže zaujmout ve slaných i sladkých jídlech. K podzimní klasice patří dýňová polévka, kterou jsem tentokrát ozvláštnila kokosovým mlékem.
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
Suroviny:
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce kokosového másla
300 g pečené a propasírované dýně
1 šalotka
1 brambora
1 mrkev
1 litr zeleninového vývaru
400 ml kokosového mléka
špetka muškátového květu
špetka šafránu
sůl a pepř
hladkolistá petržel na ozdobu
Postup:
Na másle a oleji zpěňte šalotku. Přidejte propasírovanou dužinu z pečené dýně. Přihoďte bramboru a mrkev nakrájené na kostičky, osolte, opepřete. Ochuťte šafránem a muškátovým květem.
Zalijite zeleninovým vývarem a nechte 30 minut probublávat na velmi mírném ohni. Poté přidejte kokosové mléko (část odložte na zdobení) a nechte provařit.
Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Na talířích ozdobte hladkolistou petrželkou a kokosovým mlékem.
MOJE TIPY:
- K dýňové polévce podávejte domácí bílý chléb nebo focacciu a s druhým chodem si už nemusíte lámat hlavu.
- Exotickou chuť propůjčí dýni typické indické koření jako drcený římský kmín nebo koriandr, vyzkoušejte i tuto variantu!
Komentáře
Okomentovat