Toskánská schiacciata s hroznovým vínem




K tomu, aby se charakter podzimu projevil v plné kráse i v kuchyni, stačí kupodivu strašně málo. Upéct chlebovou placku a ozdobit ji hroznovým vínem. Tak jako to dělají toskánští vinaři v období vinobraní.

La schiacciata toscana

 

Suroviny:

 

21 g (půl kostky) čerstvého droždí 

1 lžička cukru

500 g hladké mouky + další na zpracování, prosáté

špetka soli

3 lžíce olivového oleje

400 g hroznového vína (bílého i červeného)

3 snítky rozmarýnu

1 lžička hrubé mořské soli


Postup:

  • Droždí posypte cukrem a rozmíchejte na kašičku. Přidejte 2 lžíce vlažné vody a lžíci hladké mouky. Nechte vzejít kvásek.
  • V mouce udělejte důlek a nalijete do ní kvásek. Přidejte sůl a 2 lžíce oleje. Prohněťte a vypracujte elastické těsto.
  • Přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. Potom těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou moukou, znovu vypracujte těsto a nechte kynout další hodinu.
  • Rozdělte na 2 poloviny. Jednu část část rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Posypte kuličkami hroznového vína (polovina z celkového množství) a přikryjte druhou částí.
  • Do povrchu těsta udělejte prsty důlky a posypte zbývajícím hroznovým vínem.
  • Zakapejte olejem (1 lžíce), ozdobte rozmarýnem a posypte mořskou solí.
  • Vložte do trouby rozehřáté na 190 °C. Po 20 minutách teplotu snižte na 175 °C a pečte dalších 15-25 minut. 
  • Ke konci pečení propíchněte těsto špejlí. Pokud je po vytažení suchá, je těsto propečené.

 

 

Máte rádi italské pečivo?

Vyzkoušejte:

jednoduchou focacciu

italský domácí chléb

grissini

Komentáře

Oblíbené příspěvky