Toskánská schiacciata s hroznovým vínem
K tomu, aby se charakter podzimu projevil v plné kráse i v kuchyni, stačí kupodivu strašně málo. Upéct chlebovou placku a ozdobit ji hroznovým vínem. Tak jako to dělají toskánští vinaři v období vinobraní.
La schiacciata toscana
Suroviny:
21 g (půl kostky) čerstvého droždí
1 lžička cukru
500 g hladké mouky + další na zpracování, prosáté
špetka soli
3 lžíce olivového oleje
400 g hroznového vína (bílého i červeného)
3 snítky rozmarýnu
1 lžička hrubé mořské soli
Postup:
- Droždí posypte cukrem a rozmíchejte na kašičku. Přidejte 2 lžíce vlažné vody a lžíci hladké mouky. Nechte vzejít kvásek.
- V mouce udělejte důlek a nalijete do ní kvásek. Přidejte sůl a 2 lžíce oleje. Prohněťte a vypracujte elastické těsto.
- Přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. Potom těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou moukou, znovu vypracujte těsto a nechte kynout další hodinu.
- Rozdělte na 2 poloviny. Jednu část část rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Posypte kuličkami hroznového vína (polovina z celkového množství) a přikryjte druhou částí.
- Do povrchu těsta udělejte prsty důlky a posypte zbývajícím hroznovým vínem.
- Zakapejte olejem (1 lžíce), ozdobte rozmarýnem a posypte mořskou solí.
- Vložte do trouby rozehřáté na 190 °C. Po 20 minutách teplotu snižte na 175 °C a pečte dalších 15-25 minut.
- Ke konci pečení propíchněte těsto špejlí. Pokud je po vytažení suchá, je těsto propečené.
Máte rádi italské pečivo?
Vyzkoušejte:
Komentáře
Okomentovat