Jahoduju, jahoduješ, jahodujeme...


Někdy to možná vypadá, že píšu pořád dokola o bruschettách, pestu a špagetách, ale co dělat, když mi tuze zachutnaly a navíc tvoří základ italské kuchyně. Ne, nebojte pesto z jahod jsem ještě nezkoušela (ale kdo ví?), objevila jsem ale několik receptů, ve kterých se kombinují vyzrálé jahody se slaným základem. A protože se jahodová sezóna pomalu blíží do finále, proč nevyzkoušet také něco jiného než jahodové knedlíky nebo bublaninu (obojí miluju, ale vzhledem k plavkovému teroru se jich snažím v posledních týdnech vzdát :)


I když jsem jako malá nenáviděla banální kombinaci broskve a kuřecích prsou, dnes odhazuju předsudky a objevuju kouzlo chutě "agrodolce", jak říkají Italové - kyselosladké.

Bruschetta s jahodovo-paprikovým dipem
(pro 2 osoby)


4 plátky den starého bílého chleba (francouzská bageta, ciabbata)
100 g  jahod
1 malá červená paprika
1 malá žlutá paprika
čerstvá bazalka
sůl
olivový olej

Redukce z balzamikového octa:

6 lžic Aceto Balsamico di Modena
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička medu

Nejdříve si připravte redukci z balsamikového octa, trvá téměř hodinu, než se všechny ingredience svaří na tekutinu karamelové konzistence. Do rendlíku nalijte balsamikový ocet, přidejte cukr a med, zamíchejte a přiveďte k varu, teplotu snižte tak, aby směs jen probublávala. Svařujte tak dlouho, dokud hmota nezhoustne do podoby krémovitého sirupu. Pokud jste to s redukováním přehnali, můžete hustou hmotu rozředit lžičkou vody a olivového oleje.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm oba druhy papriky nakrájené na kostičky, osolte, odstavte z ohně a smíchejte s jahodami nakrájenými na kousky. V toustovači nebo na grilovací mřížce v troubě opražte nasucho plátky bílého chleba. Na každý plátek naaranžujte jahodovo-paprikovou směs, zakapejte extra panenským olivovým oleje, balsamikovou redukcí a dozdobte čerstvou bazalkou. Chutná výborně s vychlazeným růžovým vínem!




Rizoto s jahodami
(pro 2 osoby)

200 g rýže Arborio
200 g jahod, na tepelnou úpravu se lépe hodí kyselejší odrůdy
1 sklenka suchého šampaňského
2 jarní cibulky
100 g strouhaného parmezánu
půl litru zeleninového vývaru (může být i z bio bujónu)
olivový olej
oříšek másla
sůl a pepř

Podle obrázku tohle vypadá jako recept na mléčnou rýži, já vím, ale nebojte. Vyzkoušela jsem a musím říct, že plné aroma jahod se s kulatozrnnou rýží nasáklou vývarem výborně doplňuje.
Na oleji zpěňte nadrobno nasekanou cibulku a nechejte ji zesklovatět. Přidejte rýži, osmahněte ji na cibulovém základu, zalijte šampaňským a nechejte ho vypařit. Za stálého míchání neustále podlévejte prohřátým vývarem dokud všechen nespotřebujete. Pět minut před dokončením tohoto procesu přidejte jahody nakrájené na drobné kousky, nechte si jich pár stranou na ozdobu. Úplně na závěr vmíchejte do rizota sýr a přidejte oříšek másla, které rizoto zjemní. Jsem zvyklá jíst rizoto samostatně, dokáže samo o sobě vydatně zasytit, ale samozřejmě se hodí jako příloha k jednoduše upravenému masu, např. ke grilované vepřové panence. Chuť jahod se v krémovém rizotu nečekaně rozprostře a pokrm vůbec nepůsobí sladce, možná je to i tím, že jahody obsahují překvapivě málo cukru, zato hodně vody - proč je tedy nevyužít jako zeleninu :))

Komentáře

  1. Jahody jsou ovoce, kterého jsem v krátkém časovém horizontu sníst ohromné množství. Jejich sezóna není nijak dlouhá, tak si ji vždy užívám naplno. A od Tebe bych moooc ráda ochutnala to jahodové risotto - to mne hrozně láká!
    P. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pájo, já vím, že to vypadá jako rýžová kaše, ale věř, že jahody v něm chutnají výborně. Afrodiziakálně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé kombinace, určitě by mě lákal jahodovo-paprikový dip. Škoda, že zbytek rodinky je někdy velmi konzervativní!

    OdpovědětVymazat
  4. Mám podobný problém jako HaF, všechno to zní strašně zajímavě, ale musela bych to udělat z úplné mini dávky, protože bych to jedla sama. To stačí doma říct z čeho to je a už odvrací obličeje :/ Ale věřím, že to je moc dobré :)

    OdpovědětVymazat
  5. @HaF: na bruschettě by rodinní příslušníci jahody ani neidentifikovali, papriky se spojí s jahodami a vytvoří překvapivou kombinaci :) Konzery nekonzervy :)

    OdpovědětVymazat
  6. @Catalina: Tip: Neříkat, z čeho to je, nebo aspoň mlžit či vyzvat osazenstvo stolu ke hře "co je to?" :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tu jahodovou bruschettu musím zkusit, zajímavá kombinace;o) Bruschette e pasta per sempre;o)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky