Vydatná zimní minestrone s cizrnou
V zimě není nad jídla z jednoho hrnce. Recept na italskou minestrone je prostý. Vemte veškerou sezonní zeleninu, kterou máte doma, hoďte ji do velkého hrnce, přidejte luštěniny, dlouho vařte a nakonec vmíchejte drobné polévkové těstoviny. Italská minestrone zasytí měrou vrchovatou.
Zimní minestrone s cizrnou
12 porcí
200 g cizrny, namočené přes noc a druhý den doměkka uvařené
1 cibule, nasekaná
3 stroužky česneku, nasekané
1 menší pórek, nasekaný
2 mrkve, nakrájené na kostičky
3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
100 g kapusty, nakrájené
100 g hlávkového zelí, nakrájeného
2 konzervy kvalitních italských rajčat, zavařených ve vlastní šťávě
100 g drobných těstovin (ditalini, anelletti, mini farfalle), uvařených zvlášť
6 lžic olivového oleje extra panenského
1 dl bílého vína
2 bobkové listy
sůl a pepř podle chuti
nastrouhaný parmezán k servírování
nasekaná pažitka k servírování
Ve velkém hrnci zpěňte na olivovém oleji cibuli, česnek a pórek. Přidejte mrkev, celer, kapustu a zelí a podlijte bílým vínem. Víno nechte vypařit, přidejte rajčata, cizrnu i vodu, ve které se vařila. Osolte, opepřete a přihoďte bobkový list. Zalijte vodou nebo vývarem, tak aby tekutina převyšovala zeleninu o jednu třetinu. Vařte, dlouho, dlouho, na mírném ohni. Minimálně po dobu dvou hodin. Až var ustane, odstavte hrnec na kraj plotny a vmíchejte zvlášť uvařené těstoviny. Jednotlivé porce posypejte parmezánem, pažitkou a podávejte s opečeným chlebem.
To je krásná polívka, opravdu se přesně hodí na tento čas. To znamená, že dnes večer uvařím a od zítra máme o obědy i večeře do zásoby postaráno!
OdpovědětVymazatAť všem chutná, Maruško!
VymazatJe fakt výborná - samozřejmě, že jsem jí uvařila až včera, předevčírem jsem si teprve namočila cizrnu.
Vymazat