Kalamáry na knižním veletrhu



Ne, to není zlomysl blogerského šotka, ale pozvání na pražský knižní veletrh Svět knihy, kde se bude vařit s knihou, rozumějte s autory knih, kteří se zabývají něčím tak bohulibým jako je jídlo. Veletrh probíhá od čtvrtka 12. 5. do neděle 15. 5. a mezi záplavou knižních novinek budete moci ochutnat například francouzské sladkosti Ivety Fabešové, chlebové speciality Mileny Volfové anebo moje italské dobroty. A co budu vařit? Dlouho jsem o tom přemítala, bylo mi jasné, že nemohu opomenout svou oblíbenou pastu, na kterou pěju ódu kdykoliv k tomu mám příležitost. Zároveň jsem chtěla představit to, co mě na italské kuchyni okouzlilo na první pohled - průvod několika po sobě jdoucích chodů, které na sebe navzájem navazují a svými chutěmi se podporují. Uvařím tedy tři druhy těstovin, abych dokázala, že neexistuje rychlejší, vyváženější a zároveň chutnější jednoduché jídlo (snad špagety nepřevařím, to bych se hanbou propadla :) Poté přijdou na řadu exotické kalamáry, moje nejoblíbenější mořské potvory. Ukážu, jak se čistí, i když jsem už tento proces popsala zde, a potom je hodím na pánev a... začnu čarovat. Pozorovat tyhle podivné napůl chobotničky napůl sépie, jak se proměňují v chutné soté provoněné citronem, je zážitek i pro odpůrce mořských darů. Čištění kalamárů je filigránská práce vyžadující trpělivost vykonavatele, tak mi držte palce, ať mi neprasknou nervy.


Součástí kuchařské show bude i křest mojí knížky ŘÍKAL JSI TI AMO a křtu se ujme Gurmánka Šárka Škachová, první dáma českého foodwritingu. Bude mi obrovskou ctí mít po boku profesionálku jako je Šárka. Šárčin blog je psaný s obrovskou vášní a chutí, vůně se z něho linou přes monitory rovnou do nosánků a lákají do kuchyně, kde se vaří s láskou. Šárka Škachová je i autorkou velmi oblíbené a úspěšné knihy RANDE S GURMÁNKOU, kterou nejen napsala, ale všechny pokrmy i navařila a nafotila. Klobouk dolů před takovou všestranností!

Pokud se vám následující menu zamlouvá, přijďte ochutnat v sobotu 14. 5. v pravé poledne na pražské Výstaviště!!!


Antipasto (předkrm)
Bruschetta al pomodoro (opečený toust s rajčatovou salsou)

Primi piatti (první chod)

Spaghetti al sugo di pomodoro fresco e basilico (špagety s rajčátky a čerstvou bazalkou)
Spaghetti al sugo di salsiccia in bianco (špagety s italskou salsiccou na smetaně)
Spaghetti aglio, olio, peperoncino (špagety s olivovým olejem, česnekem a pálivou papričkou)

Secondo piatto (druhý chod)
Calamari all´aglio e profumo di limone (kalamáry na česneku a citronu)

Verdure (Zelenina)
Asparagi al forno (zapečený chřest)

Komentáře

  1. Už se moc těším na sobotu, přijdu vás obě podpořit a hlavně něco dobrého ďobnout ;-)
    Ta tvoje knížka se krásně čte a ještě lépe se u ní slintá :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Těším se na setkání :)) a mám noční můru, že neseženu kalamáry - doposud jsem jich viděla v Makru hromady, kdykoliv jsem tam byla, ale mám strach, že zafunguje nějaký kalamárový Murphyho zákon a potvory nebudou :) Bude to ještě napínavé :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobře chápu tvé obavy, obvykle, když mi záleží na skvělém výsledku, něco kiksne. Kalamárová noční můra musí býti děsivá. Také se chci přijít podívat, už dlouho myslím na to, že bych chtěla vidět a naučit se čištění kalamárů a chobotnic - podle popisků si to nějak nedokážu představit a až emigruju do chatrče k moři, bude se mi to hodit :-)!
    Také se moc těším na sobotu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ráda bych se přidala, ale mám to z ruky a navíc dcerka slaví narozeniny. Tak přeji úspěšné vaření a spokojené strávníky. Křest se určitě vydaří - skvělá kniha a báječná kmotra - báječná kombinace!

    OdpovědětVymazat
  5. @Toffo: Máme stejné vize, taky si představuju, že jednou na základě vlastního prožitku napíšu knížku STAŘENKA A MOŘE :)) Kdo bude mít odvahu a bude chtít, může si zkusit čistit kalamáry se mnou :)))

    OdpovědětVymazat
  6. @HaF: Hanko, děkuji za podporu :)) Určitě se můžete těšit i na fotoreportáž na blogu a samozřejmě na recepty :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Evo, takto jsme si zavařily s Lenkou vloni: http://olivovakucharka.webgarden.cz/my-v-tisku-i-jinde/autenticka-stredomorska-kuchyne-2.html
    Tak se pak těším na tvoji, reportáž. Budu ti fotit, co mi foťák stačí ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. @Bali: To vypadá parádně :)) Sliny se mi sbíhají takhle po ránu :) Měly jste krásné nádobíčko!!! A to jídlo skutečně voní Francií! Právě mířím na trh za českým česnekem a chřestem, chci nabídnout návštěvníkům jen to NEJ. Takže v sobotu ci vediamo :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jak vidím to menu... kde v Praze kupujete dobrou salsicciu? :)

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělý tip na skvělou zábavu! Mám teď zrovna knižně nákupní mánii - příprava na letní dovolenou. ;-) A na veletrhu se hrozně těším na francouzské sladké dobroty. Mlask...Vivi

    OdpovědětVymazat
  11. Na fotoreportáž se tedy těšíme:), aspoň já jménem všech , co v sobotu měli jiné povinnosti (já veskrze pracovní). Dle redakčního blogu dopadlo vše výborně, tak gratuluju, je to jistě akce na nervy hrající pěkně silně!

    OdpovědětVymazat
  12. Vilemíno, budu se těšit na setkání někdy příště. Jen krátce napíšu, že nervy byly napnuté jako dráty elektrického vedení, ale vydržely a nepraskly :) Za to můj žaludek málem nevydržel, zatímco jsem vařila, mluvila a podepisovala, mi pěkně huboval - věřte nebo ne, první sousto jsem pozřela až ve 4 hodiny v bufetu a byl to bramborový salát! Jak trefně poznamenala paní, která stála ve frontě za mnou - kovářova kobyla zase chodí bosa :)

    OdpovědětVymazat
  13. Omlouvám se všem za záhadně zmizelé komentáře v posledních dnech. Na aplikaci blogger probíhaly úpravy systému, a tak některé komentáře zmizely v internetové černé díře :)

    OdpovědětVymazat
  14. Knihu si pořídím..těším se na ni. .-)

    OdpovědětVymazat
  15. @Zajoch: Salsicciu, kterou jsem použila na veletrhu, jsem nakonec koupila v Aromi La Bottega
    http://www.labottega.cz/, byla výborná, čerstvá a měkká,jak má být. Ale k dostání je i v těchto obchodech: http://www.winemarket.cz/
    http://www.cipa-gastro.cz/prodejna.php. Dá trošku práci ji sehnat, ale vyplatí se, její chuť je nenapodobitelná - varuju před českými "taliány", ty nemají s italskou salsicciou absolutně nic společného.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky