Trhy v Tvrzi a topinambury




Kulatá Chodovská tvrz sedí mezi paneláky Jižního města tiše a hloubavě, z hlavních silničních tahů je neviditelná, proto je třeba dojít k ní hezky po svých. Nebydlím na Starém Městě, ani na Vinohradech, ba (už) ani v Podolí (kde jsem žila šest let a pořád po něm teskním), ale na Chodově! Trhy na Chodovské tvrzi jsem si tudíž nemohla nechat ujít. Prostranství před tvrzí bylo slavnostně vyšperkováno malými stánky, které obklopovaly kulturní dušičku Jižního Města jako perličky na krku. Čekala jsem s napětím, jaký mix lahůdek pořadatelé nabídnou... a byla jsem mile překvapená! Jak už jsem si všimla na jiných trzích - největší zájem byl o "normální" zeleninu, nejdelší fronty se táhly u stánku s mrkví, bramborami, petrželí a chřestem za 45 Kč, který zmizel cobydup. Miluju kytičky a zahradničení a tak jsem se zakoukala do stánku se skalničkami, letničkami, trvalkami a také bylinkami (odnesla jsem si svou oblíbenou mátu, kterou hned zítra přesadím, přísahám) a - pozor - s čerstvě vykopanými topinambury! Topinambury jsem už letos jednou koupila, a sice v Holešovické tržnici a existuje hned několik důvodů, proč se do téhle zázračné hlízy zamilovat. Pokud jsou velmi čerstvé, mohou se jíst za syrova, stačí je pořádně vydrhnout. Salát z čerstvých topinamburů s červenou cibulí, černými olivami a šalotkovou zálivkou nemá chybu. Jejich dalším bonusem je velký obsah inulínu, který snižuje hladinu cukru v krvi. Kromě toho jsou hlízy bohatým zdrojem vlákniny, z minerálních látek v nich najdeme především draslík, fosfor, vápník, hořčík, křemík a železo. A protože jsou tolik nabité minerály, je třeba chránit ruce při jejich zpracování gumovými rukavicemi nebo je alespoň potřít citronovou šťávou.

Kocour Ferda kontroluje nákup: topinambury, domácí kečup a zásadní úlovek číslo 2: ghí - ájurvédský elixír života. Nesolené máslo jsem zkoušela několikrát přepouštět sama doma, ale výsledek nebyl takový, jak je popisován v jogínských příručkách. A tak jsem neváhala a ghí zakoupila. Voní!!! A má zlatavou barvu, jak má mít! Takže: teď s ním budu vařit, mazat si ho na obličej (prý vyhlazuje vrásky - uvidíme :) a budu doufat, že pročistí mou mysl, zlepší paměť a trávení...



Jakéže topinamburové menu jsem vymyslela? Salát z topinamburu s petrželí a parmezánem jako studený předkrm a pak nadýchané suflé jako hlavní chod. Výhodou topinamburů je, že mají podobnou konzistenci jako brambory, tudíž se mohou používat stejnými způsoby. Jejich mírně nasládlá chuť zase připomíná artyčoky, ne náhodou se topinambur v angličtině nazývá jezuzalémský artyčok.

Salát z topinamburu s petrželí a parmezánem
(pro 2 osoby)

5 středně velkých topinamburů
hrst nasekané hladkolisté petržele
hrst parmezánu nakrájeného na tenké plátky

Šalotková zálivka

2 nadrobno nasekané šalotkylžička medu
citronová šťáva z půlky citronu
lžička hořčice
sůl a pepř
olivový olej extra vergine

Topinambury operte ve studené vodě a vydrhněte je kartáčkem, slupku ponechejte nebo zlehka oškrábejte jako kdyby to byly nové brambory. Hlízičky osušte a nakrájejte na co nejtenčí plátky - můžete si vypomoc mandolínou, stuhadlem, které dokáže zázraky. Okamžitě je zakapejte částí citronové šťávy. Smíchejte všechny ingredience na zálivku a vyšlehejte vidličkou. Přidejte na topinambury a promíchejte rukama. Nakonec posypejte petrželí a parmezánem. Protřeste a podávejte. Ještě než se rozhodnete použít topinambury zasyrova, ochutnejte jeden plátek, pokud vám chuť vyhovuje, můžete se bez obav pustit do přípravy salátu. Pokud vám chuť připadá moučná (u starších topinamburů), můžete topinambury uvařit stejně jako brambory a potom z nich připravit salát.

Tip: Z topinamburů můžete nakrouhat i salát nasladko. Přidejte mrkvičku, jablíčko, zasypejte třtinovým cukrem a šťávou z jednoho pomeranče. Ozdobte oříšky nebo mandlemi. Hotovo :)

Topinamburové suflé
(pro 2 hladové osoby)


6 topinamburů
2 vejce
4 lžíce nastrouhaného parmezánumuškátový oříšek
sůl a pepř
máslo na vytření formiček
strouhanka na vysypání formiček

Topinambury omyjte, slupku oškrábejte. Nakrájejte je na kousky a vařte v osolené vodě doměkka (asi 20 minut). Vodu slijte, topinambury rozmačkejte, přidejte žloutky, parmezán, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř. Bílky ušlehejte do tuha a jemně zapracujte do topinamburové směsi. Formičky na suflé vymazejte máslem a vysypejte strouhankou, pokud používáte silikonové, můžete tento krok vypustit. Uvedené množství by mělo vystačit na čtyři formičky. Troubu předehřejte a vložte do ní suflé. Pečte při 180 °C po dobu 30 minut. Vyklopte a servírujte na nahřátém talíři.

A ještě pár momentek z trhů na Chodovské tvrzi:

Kytičky, bylinky a také topinambury :))

Je libo bezlepkové jitrnice, salámy, klobásy, tlačenky?


Pálenky z Vysočiny - nechyběla ani "kdoulovnice"


Léčivé sirupy a medy na každý neduh

Voňavé levandulové mámení

Šperky s čarodějnými kameny

Chcete je? Obrláhev s naloženými okurkami! Bez deka!

Komentáře

  1. Jupí, konečně někdo kdo bydlí taky na šedém Chodově ;);) Je fakt, že na jižňáku jsou takové kulturní akce vzácností, ach jooo. Topinambury jsou pro mě velká exotika, ale tyhle recepty nevypadají vůbec složitě.

    OdpovědětVymazat
  2. Topinambury přitom rostou v Čechách strašně dobře, jakmile je jednou zasadíte, nemůžete se jich zbavit a jejich hlízy můžete sklízet hned dvakrát, jednou na podzim, podruhé na jaře... to mi vyprávěla paní farmářka, která topinambury prodávala (1 za 5 Kč :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky