Delikátní pesto z grilované cukety




Předchůdkyní klasického pesta byla podle dostupných italských gastronomických pramenů hustá bazalkovo-česneková omáčka, která se vytvořila třením bazalky, česneku, oleje a parmezánu v mramorovém hmoždíři. Nutností bylo použít dřevěné pestello čili paličku. Originální receptura na pesto, jak ho známe dnes, byla registrována kolem roku 1800 na ligurském pobřeží. Kromě vyjmenovaných ingrediencí je klasické pesto obohaceno o piniové oříšky, které mu dodají jemně nasládlou chuť. Jižní Itálie, konkrétně Sicílie, použila podobný způsob přípravy, avšak s naprosto jinými ingrediencemi, typickými pro tento divoký ostrov: sušená rajčata, ricottu a mandle, a vytvořila tak pesto alla siciliana. Italové v minulém století přišli s dalšími divotvornými kombinacemi, stále vyhledávanější pochoutkou na jídelních lístcích v poctivých "domácích" restauracích je pesto z rukoly či špenátu a také pesto z grilované cukety. Do toho jsem se pustila i já.

Pesto z grilované cukety

2 střední cukety
4 stroužky česneku
100 g nastrouhaného parmezánu

50 g mandlí
1 dl olivového oleje extra panenského
hrstka nasekané hladkolisté petržele

sůl a pepř

Cukety pečlivě omyjte, osušte a podélně nakrájejte na 3 mm silné plátky. Posypejte solí a nechejte půl hodiny vypotit. Poté omyjte, osušte a položte na grilovací mřížku do trouby. Pokapejte olivovým olejem a grilujte po dobu 15 minut.


Mezitím spařte mandle a oloupejte je. Teď záleží na vás, zda dáte přednost ruční metodě a budete hmoždit, anebo si celý proces zjednodušíte a všechny ingredience bez výčitek svědomí svěříte ostře nabroušeným nožíkům tyčového mixéru. U klasického pesta bych doporučovala dodržet poctivou staroitalskou metodu, protože bazalkové lístky jsou příliš křehoučké a v mixéru by se rozmašírovaly na kaši. Ale cuketa má naprosto jinou konzistenci, proto si klidně můžete ušetřit čas a využít předností kuchyňského robota. Rozmixujte grilované cukety s mandlemi a česnekem, postupně přilévejte olivový olej a přidávejte parmezán. Dochuťte petrželí, solí a pepřem.

Tip: Nezpracovávejte úplně všechny plátky cukety, nechte si jich pár na ozdobu výsledného pokrmu.

Cuketové pesto můžete využít jako předkrm, jeho jemná chuť se výborně snoubí s křupavou bruschettou. Vynikající je však také v kombinaci s bramborovými gnocchi či těstovinami. Až budete vařit jedno, či druhé, rozřeďte pesto dvěma lžícemi vody, ve které se vaří těstoviny. Poctivě vše promíchejte v hluboké míse a na talíři ozdobte plátky grilované cukety, piniovými oříšky a hoblinkami parmezánu.

Buon appetito a určitě vyzkoušejte i neméně delikátní pesto ze syrové cukety

PS.: Kdo rád čaruje s cuketou, může vyzkoušet i cuketové lodičky plněné masovou směsí, špagety s cuketou a krevetami, dále špagety s cuketou v kari omáčce, cuketové plátky zapečené s houbovým ragú a bešamelem, cuketu plněnou italským rizotem nebo cuketové závitky s tuňákovou náplní, které zaujaly časopis Apetit.

Komentáře

  1. Do cuketového pesta se určitě pustím. Nikdy jsem neměla tolik bazalky, abych si pesto vyráběla doma sama.
    Líbí se mi, že Italové nejsou tak úzkoprsí, že jen to jediné bazalkovo píniové pesto je to pravé. Na českých diskuzích by se spousta lidí určitě pohádala o pravosti pesta.

    OdpovědětVymazat
  2. To já se hádat nebudu a raději vyzkouším variant více! Už se těším do trhu, té zimní stravy už bylo dost, těším se na zeleninu, těstoviny a teď i na pesto!

    OdpovědětVymazat
  3. Toffo, Italové jsou v něčem velmi úzkoprsí a v lecsčem velkorysí. Znám Italy, kteří by se se mnou hádali do úmoru, že výraz pesto je pro tenhle typ salsy či dipu naprosto nevhodný. Ale způsob výroby je totožný :))

    HaF, přesně, já už také nedočkavě vítám každý závan jara, v obchodech už mají tu a tam svazky mladé mrkvičky, těším se na první saláty, hrášek - to bude radosti v kuchyni :)) Mimochodem dělávám i pesto z mladého hrášku :))

    OdpovědětVymazat
  4. Všechna pesta mám moc ráda, a tohle vaše se mi taky líbí- je čas cuket a mě jich na zahradě dozrála spousta, i nějaká ta bazalka je... a tak bych ráda nadělala této pochoutky víc do zásoby na zimní časy... co si o tom myslíte, šlo by to ??? Helka

    OdpovědětVymazat
  5. @Helka: to je zajímavý nápad, nicméně si myslím, že kouzlo pesta je právě v tom, že se připravuje čerstvé, nevím co by provedl parmezán s oříšky, kdyby se sterilizovaly... Pesto vyrobené podle výšeho uvedeného postupu vydrží v lednici týden. Nikdy jsem nezkoušela ho sterilizovat. Ale pokud máte to štěstí a urodily se vám cukety, zaměřila bych se na ně, ogrilovala bych je, naložila do oleje a bylinek a sterilizovala, to je vyzkoušené a cukety by tenhle proces měly přežít bez úhony. No a až přituhne, stačí sáhnout do zásob, cukety nechat okapat z nálevu a pak použít třeba na pesto, když budou uleželé, budou možná chutnat ještě lépe :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky