Kaštanobraní budiž vzkříšeno!



Slavíme dožínky, vinobraní, pivní slavnosti, sbíráme houby, maliny, ostružiny, bylinky a pročpak více nevyužíváme jeden z dalších zázraků přírody, kterým nás matička obdarovává na podzim a v zimě? Řeč je o kaštanech. Jedlé kaštany se v Čechách in natura vyskytují ve vinařských oblastech, protože se rády vyhřívají v žáru slunečních paprsků. Jinak jsou ve velkém importovány z Itálie nebo Španělska, kde se jedlý kaštan zabydlel a hojně rozrostl. Jeho sezóna přichází první či druhý říjnový týden, kdy se po celé Itálii slaví "sagra delle castagne", svátost kaštanů - kaštanové posvícení, na kterém se nabízejí a hojně konzumují všechny dobroty, které si jen dokážete představit. Italové jsou mistry ve využití surovin, ať se jedná o cokoliv. Z kaštanů vyrábějí kaštanovou mouku, z ní hnětou těstoviny nejroztodivnějších tvarů, válejí gnocchi a pečou nákypy nebo koláče castagnaccie.
Základem pro mnoho chutných krmí, ať už sladkých či slaných, je kaštanové pyré. A do toho jsem se pustila i já. Přiznám na rovinu, že zpracování kaštanů vyžaduje čas a trpělivost, nebojte, vyplatí se. Před samotnou úpravou je nutné kaštany ponořit na třicet minut do studené vody, aby změkla jejich tvrdá slupka, a bylo možné je na ploché straně podélně nakrojit. Nařezávají se proto, aby se usnadnilo jejich následovné loupání. Přiznejme si, že kaštany nejsou brambory a jejich loupání je slušně řečeno patlačka.



Jakmile kaštánky nakrojíme, šup s nimi do hrnce se silným dnem a vaříme minimálně třicet minut. Během varu se voda zabarví dohněda a z hrnce se začne linout omamná lesní, nasládlá vůně. Kaštany loupeme horké! Co nejvíc horké! Vyndaváme po jednom a ihned pomocí ostrého nožíku a azbestových prstíčků loupeme. Nikdy kaštany neslejvejte, vychladly by a bylo by ještě obtížnější je oloupat. Pod vrchní hnědou slupkou je ještě další tuhá blána, i tu je nutné odstranit. Kdo ztratí trpělivost, může vzít lžičku a vnitřek jednoduše vydlabat. Vždyť se bude vyrábět pyré... tak co!



Vydlabané kaštany vypadají přibližně takto:



Teď je nutné kaštany zalít mlékem a povařit na mírném ohni cca třicet minut, dokud se mléko nevsákne. Běheme tohoto procesu kaštany krásně zkaramelizují a zatuhnou.



Víte, co shledávám na kaštanovém pyré nejpozoruhodnějším? Že vznikne pouze z kaštanů a mléka. Není zapotřebí přidávat cukr, ani mouku, ani tuk, kaštany obsahují 40 % škrobu (2x více než brambory!) a vystačí si tak zcela samy.

A na závěr recept na Montebianco - Mont Blanc:
(Kaštanové pyré se šlehačkou)






700 g kaštanů (v surovém stavu)
půl litru mléka
panák rumu
1 lžíce kakaa
smetana ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru


Připravíme kaštanové pyré podle výše uvedeného návodu. Vzniklou směs propasírujeme mlýnkem na zeleninu nebo dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme rum a kakao, promícháme, směs vytvarujeme jako kopeček, a dáme na pár hodin do lednice.
Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha a ze všech stran s ní potřeme kaštanovou horu. Kdo je cukrářsky zdatný, může kaštanový pahorek pokrýt šlehačkovým pusinkami... to by byla teprve nádhera! Zdobíme podle fantazie - kakaem, čokoládovými hoblinkami, nebo sekanými mandlemi.
Dezert má nenapodobitelnou chuť, a co víc - je (téměř) zdravý :)))

Tip: Neslazené kaštanové pyré můžete použít i jako nádivku do kuřete či krůty, do raviol, nebo do závinu z listového těsta...

Komentáře

  1. Jen maličko doplním - kaštany jsou také velmi oblíbené v Maďarsku. Tvrdí se, že zima bez sněhu se může vyskytnout, ale zima bez kaštanového pyré je v Maďarsku nemyslitelná.V obchodech naprosto běžně koupíte již hotové pyré balené jako máslo - po 250g kostkách!

    OdpovědětVymazat
  2. To je nádhera, jen je to víc práce.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
  3. Nech žijú gaštany! :D
    Super recept, určite čoskoro vyskúšame.

    Po dovolenke na Korzike, kde sa gaštanmi živia dokonca aj prasiatka, nedám na gaštany dopustiť. Aj recepty z gaštanovej múky sú super: flân, muffiny a iné špecialitky majú nezameniteľnú chuť :o)

    K tomu maďarskému "gašatanovému" pyré mám určité výhrady, zväčša je totiž z fazule a ochutené dosť umelou arómou :o(

    OdpovědětVymazat
  4. To je zajímavé, v Maďarsku jsem strávila tři měsíce a kaštanové pyré v kostkách jsem nepotkala. Pravda, ani nehledala.. Ale jinak to mají v každé cukrárně, to je fakt :)

    OdpovědětVymazat
  5. jojo, v Culinarii Ma´darsko to maj hezky vyfocené - mělo by být v mrazácích a vypadalo jako ruská zmrzlina:-) ale už je myslím proslazené a trochu dochucené rumem, co psali.

    OdpovědětVymazat
  6. Pravda, Maďarsko bych opomněla, a přitom jsem nedávno ochutnala kaštanový pohár v jedné pražské restauraci střižené maďarskou kuchyní. "Posezení u Čiriny" nabízí slovenské a maďarské speciality, i proto, že rodiče paní majitelky Ireny Košíkové pochází z Maďarska: http://www.uciriny.cz/

    A ještě ke kaštanům - jak píše Shira, že na Korsice jsou jimi vykrmována prasátka - totéž se činí i v Itálii, maso chutná neuvěřitelně křehce a voní úplně jinak než vepřové z velkochovu.

    OdpovědětVymazat
  7. Jednou u kamarádky poblíž Lugana jsme jsme chodili celými háji - prý je tam někdy na podzim sbírají. To loupání mě též neláká, snad se někdy vzchopím...pěkně nafoceno!

    OdpovědětVymazat
  8. Kaštanový pyré je moc dobré :) Dělala jsem ho hodně podobně jako náplň do crostaty a měla jsem co dělat, abych ho nesnědla jen tak, takže při pohledu na celou horu pyré a ještě se šlehačkou mi po bradě tečou sliny proudem :D Jo a to loupání je fakt piplačka - už jsem z něj byla tak otrávená, že jsem tu slupku loupala škrabkou na brambory :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky