Nádivka s česnekem podivným


Česnek podivný není vůbec podivný. Budí ovšem údiv skvělými chuťovými a výživovými vlastnostmi. Roste všude, dokonce i v městských parcích. Letos poprvé jsem objevila naleziště na jižní stráni Letenských sadů. Česnek roste ve velkých trsech, vyhledává stinná a vlhká místa. Jakmile začne na zelené listy dorážet slunce, špičky žloutnou a vadnou. Pravý čas na sběr česneku přichází v předjaří, kdy převládají nízké teploty a půda je nasáklá vodou.

Česnek sbírám opatrně. Z každého trsu odříznu jen pár listů, a to s velkou něhou, abych nevytáhla cibulky. Doma nechám česnek odpočinout ve slané vodě, klidně i po dobu několika hodin. Poté listy osuším v utěrce a nakrájím na kousky. Po chuťové stránce připomíná česnek podivný nať jarní cibule a můžete ho využít všude, kde byste použili ji. Česneku podivnému nevadí zamražení. Rozložím ho v tenké vrstvě na tác a nechám zamrazit. Podle potřeby potom odloupnu určitou část a použiju ji do jídla, ve kterém jeho chuť i barva zazáří.


 

Suroviny:

 

400 g veky, nakrájené na kostičky

1/2 litru vývaru z uzených kostí

400 g česneku podivného nebo česneku medvědího

4 vejce, rozšlehaná vidličkou

80 g najemno nastrouhaného sýra pecorino romano

čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

čerstvě mletý pepř

2 lžíce strouhanky + 2 lžíce sýra na posypání povrchu nádivky

plátky másla

Postup:

  1. Veku nasucho opečte v troubě. Nechte prochladnout a rukama rozlámejte na menší kousky. 

  2. Přelijte mírně ohřátým vývarem a našlehanými vejci. Přidejte nasekaný česnek podivný, sýr pecorino romano, muškátový oříšek a pepř. 

  3. Směs promíchejte a přemístěte do zapékací nádoby vyložené pečicím papírem. 

  4. Posypte směsí strouhanky a parmezánu a poklaďte plátky másla. 

  5. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 40 minut.

Možná se divíte, proč jsou na úvodní fotografii zapíchaná v soustech nádivky párátka. Je to proto, že se už několikátý rok dobrovolně účastním sousedské soutěže o nejlepší nádivku. Dělá mi radost nabídnout domácí výtvor návštěvníkům trhu. Jen tak, bez určitého cíle a zištnosti, zkrátka pouze pro radost nad sdílením kuchařských dovedností. 

Sousedské klání o nejlepší jarní nádivku každoročně organizuje spolek Slow Food Prague, jehož jsem hrdou členkou. 

Další recept na jarní nádivku najdete zde.



 

Komentáře

Oblíbené příspěvky