Moje slow nádivka
Je to už počtvrté, co se účastním přátelského souboje nádivek na spořilovském trhu, kam chodím s radostí nakupovat.
Soutěž je to malá, bez řevnivosti, zkrátka kdo chce, přinese svou nádivku a nechá ji ochutnat sousedům. Nádivku se snažím každý rok udělat trochu jinou a ani se nemusím moc namáhat, pokaždé mám po ruce jiné ingredience.
Více informací o akci, kterou pořádá Slow Food Prague, najdete zde.
Nádivka s divokými bylinami a uzeným špekem
2 hrsti divokých jarních bylin (kopřiva, ptačinec žabinec, potočnice říční, česnáček lékařský, mladé lístky pampelišek...)
10 rohlíků, den starých, nakrájených na kolečka
100 g uzeného špeku, nakrájeného na kostičky
6 vajec od sousedových slepiček, žloutky a bílky zvlášť
2 stroužky českého česneku, utřené se špetkou soli
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
sádlo na vytření formy
Postup:
- Bylinky spařte horkou vodou, pak vodu slijte a bylinky nasekejte.
- Plátky rohlíků rozložte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a nasucho opražte.
- Špek opékejte nasucho na pánvi s nepřilnavým povrchem, až začne měnit barvit a zprůsvitní.
- Rohlíky přesypte do hluboké mísy, přidejte uzený špek i s výpekem a zalijte rozšlehanými žloutky. Přidejte bylinky a česnek. Osolte a opepřete podle chuti.
- V jiné
míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh a hmotu postupně zapracujte do směsi.
- Formu na nádivku vytřete sádlem a nalijte do ní směs. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 30-40
minut podle velikosti formy a výkonu vaší trouby.
MŮJ TIP: - O tom, jestli je těsto propečené se přesvědčte pomocí párátka, které zapíchněte do středu těsta. Pokud je párátko po vytažení suché, nádivka je hotová.
Komentáře
Okomentovat