Milovaná i nenáviděná
Nedávno jsem si udělala na Facebooku průzkum obliby růžičkové kapusty. Jen čtyři lidé ze sta hlasovali proti! Vypadá to, že se tenhle opomíjený druh zeleniny dostává na výsluní. A to je dobře. V mojí kuchyni se těší v zimním období velké pozornosti.
Viděli jste ji na poli? Obrovský pevný stvol obsypaný ze všech stran růžičkami zahlédnete v zelinářských zahradách i teď v zimě. Růžičková kapusta je odolná, a když vidím, jak vzdoruje mrazu, vážím si její vůle k životu. S nadšením podřizuju složení stravy sezóně, dělá mi radost vařit ze surovin, které jsou v nejlepší kondici.
Jak na ni aneb Základní úprava:
- oloupat vnější lístky (pokud jsou poškozené, oschlé, zažloutlé, se skvrnami)
- propláchnout pod studenou vodou
- přivést k varu vodu se špetkou soli a lžičkou cukru
- povařit cca 8-10 minut (podle velikosti)
- propláchnout ledovou vodou
A co dál? Já volím co nejjednodušší úpravu:
- zprudka opéct na pánvi, osolit, opepřit a zakapat olivovým olejem
- zapéct s bešamelem
- promíchat s mozzarellou, posypat strouhankou, poklást plátky másla a zprudka zapéct
Proč ji jíst?
- protože má nejvyšší obsah vitaminů ze všech druhů košťálové zeleniny
- tak jako všechny brukvovité zeleniny podporuje tvorbu užitečných střevních bakterií
- čistí krev a zbavuje tělo škodlivých látek
Máte v oblibě netradiční druhy zeleniny? Pak vyzkoušejte:
- radicchio, čekanku červenou
- čekanku bílou
- agretti (slanobýl)
- fenykl
Já bych viděla problém v lidské mentalitě.
OdpovědětVymazatVždy, když si s potravinou neví rady nebo mají špatné zkušenosti z mládí, raději ji zavrhnou.
I já jsem kapustě přišla na chuť v pozdějším věku, ale o to vydatněji ji nyní zapojuji do jídelníčku.
Za zdejší tip se strouhankou děkuji, vyzkouším :)
Ano, odpor z dětství se těžko překonává a týká se různých druhů zeleniny nebo zeleninových jídel jako lečo nebo plněné papriky. Je fajn dát takovým jídlům znovu šanci a naučit se na ně dívat jinak. Také mi to trvalo :)
Vymazat