Milovaná i nenáviděná

Nedávno jsem si udělala na Facebooku průzkum obliby růžičkové kapusty. Jen čtyři lidé ze sta hlasovali proti! Vypadá to, že se tenhle opomíjený druh zeleniny dostává na výsluní. A to je dobře. V mojí kuchyni se těší v zimním období velké pozornosti.

Viděli jste ji na poli? Obrovský pevný stvol obsypaný ze všech stran růžičkami zahlédnete v zelinářských zahradách i teď v zimě. Růžičková kapusta je odolná, a když vidím, jak vzdoruje mrazu, vážím si její vůle k životu. S nadšením podřizuju složení stravy sezóně, dělá mi radost vařit ze surovin, které jsou v nejlepší kondici.

Jak na ni aneb Základní úprava:

  • oloupat vnější lístky (pokud jsou poškozené, oschlé, zažloutlé, se skvrnami)
  • propláchnout pod studenou vodou
  • přivést k varu vodu se špetkou soli a lžičkou cukru
  • povařit cca 8-10 minut (podle velikosti)
  • propláchnout ledovou vodou

A co dál? Já volím co nejjednodušší úpravu:

  • zprudka opéct na pánvi, osolit, opepřit a zakapat olivovým olejem
  • zapéct s bešamelem
  • promíchat s mozzarellou, posypat strouhankou, poklást plátky másla a zprudka zapéct

Proč ji jíst?

  • protože má nejvyšší obsah vitaminů ze všech druhů košťálové zeleniny 
  • tak jako všechny brukvovité zeleniny podporuje tvorbu užitečných střevních bakterií
  • čistí krev a zbavuje tělo škodlivých látek

Máte v oblibě netradiční druhy zeleniny? Pak vyzkoušejte:

Komentáře

  1. Já bych viděla problém v lidské mentalitě.
    Vždy, když si s potravinou neví rady nebo mají špatné zkušenosti z mládí, raději ji zavrhnou.
    I já jsem kapustě přišla na chuť v pozdějším věku, ale o to vydatněji ji nyní zapojuji do jídelníčku.
    Za zdejší tip se strouhankou děkuji, vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, odpor z dětství se těžko překonává a týká se různých druhů zeleniny nebo zeleninových jídel jako lečo nebo plněné papriky. Je fajn dát takovým jídlům znovu šanci a naučit se na ně dívat jinak. Také mi to trvalo :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky