Šípkobraní


        

Nemůžu odolat šípkům. Kudy chodím, tudy slyším jejich volání. A tak sbírám malé pichlavé klenoty a nosím je domů roztroušené po kapsách.


Čaj je z nich výtečný a silný, když se šípky přes noc máčejí a na druhý den dvacet minut povaří. Stačí pomačkat plody kvedlačkou, aby se z nich uvolnilo to nejlepší, co ostražitě skrývají uvnitř. Kromě čaje jsem zatoužila uchovat jejich nádheru v šípkové zavařenině. Byl jasný den mírného podzimu prozářený slunečním svitem a já si při trhání šípků vybavovala, jak uprostřed zimy vylovím oranžový poklad ze spíže a vychutnám si šípkovou zavařeninu s uleželým kozím sýrem. Nebo z ní možná "napeču" šípkové cukroví.

Domácí šípková zavařenina krok za krokem

500 g šípků
200 g cukru (nebo až dvojnásobek, já sladím málo)
100 g zlatých rozinek, předem namočených
koření: badyán (zbožňuju jeho lékořicovou chuť), skořice, vanilkový lusk

Šípky operte a přes noc namočte. Nabobtnají a změknou.



Druhý den je zbavte stopek a okvětí. Do pekáče dejte očištěné šípky, cukr, rozinky (kvůli jejich vysokému obsahu sacharidů a pektinu) a koření. Podlijte čtyřmi šálky vody a dejte péct do trouby minimálně na hodinu. Během pečení směs několikrát promíchejte, aby se šípky rovnoměrně pekly, případně podlévejte vodou - můžete použít i víno, skvělé je portské. Komu připadá pečení zdlouhavé, může směs uvařit.


Nechte vychladnout a propasírujte přes mlýnek na zeleninu, který zachytí všechna tvrdá zrníčka a nechá projít jen dužinu, která pečením pořádně zhoustla a nabrala na intenzivní chuti. Plňte do skleniček a uchovávejte v chladu (já nesterilizovala).



Zbyla mi spousta hodnotného odpadu, který jsem rozhodně nevyhodila. 
Celou procedurou jsem v podstatě vyrobila dokonale silnou tresť pro přípravu pečeného šípkového čaje. A ten si patřičně užívám. Je neuvěřitelně jemný a díky pečení a koření silně aromatický. Ta intenzivní barva je naprosto bio!






Proměny šípku. Napadají mě jen slova jako služba, láska, nezištná pomoc...











Komentáře

  1. To je super nápad, jestli někde ještě seženu šípky, pustím se do ní. Jen asi vyměním trošku to koření... Ale každopádně mám vždycky strach z těch fousů, co má šípek vevnitř... Tady se asi rozvaří a přepasírují, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně se vstřebají někde cestou a výsledný produkt je naprosto bez fousů. Myslím, že hodně pomáhá i máčení, které všechno zvláční, včetně slupky.

      Vymazat
  2. Jéé to je skvělý nápad, jen tedy mlýnek na zeleninu jaksi nevlastním :)

    OdpovědětVymazat
  3. páni, šípky jsem ještě nikdy nejedla a ani mě to vlastně nikdy nenapadlo... rozhodně je musím zkusit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na ně nedám dopustit. Navíc mi připadají neuvěřitelně krásné. Jeden velký úžas.

      Vymazat
  4. Šípky jsem nikdy neochutnala a ani si chuť šípků nedokážu představit. Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem to vyzkousela! A ten mlynek na zeleninu musi byt stroj budoucnosti :D

    Protoze i kdyz jsem to pekla skoro tri hodiny, aby to co nejvic zmeklo a namacela asi 36 hodin, protoze jsem to jinak nestihala, tak po jednom pasirovani pres cednik to bylo stale plne miliony chloupku, ktere me pri ochutnani malem zadusily :D Musela jsem tedy dukladne a asi sto hodin pasirovat podruhe i pres gazu. Vysledek je skvely, jako kazdy sipkovy dzem, ale ten boj a neporadek.. :( A ja se nadchla, jak jste nam vasim zazracnym receptem usnadnila praci :(

    Musim si poridit ten mlynek na zeleninu proste! :) Mohla byste mi ale, prosim, rict, jak to funguje? Tam je i nejake sito? A nebo to tu zeleninu jen pomele? Ja si pak nedokazu vysvetlit, jakto, ze se vam ty chloupky vyparily.

    Dekuji moc za odpoved. Nedam se a rada vyzkousim nejaky vas dalsi recept! :)

    Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, gratuluju k trpělivosti, Věřím že vaše šípková marmeláda bude přímo zázračná. Ten přístroj jsem trochu využila a vyfotila v tomhle příspěvku: http://cuocadolce.blogspot.cz/2011/09/dyne.html. Funguje tak, že zeleninu či ovoce rozmělňuje, a sítko zachytává hrubé části. Vše na ruční pohon, já si tenhle strojek přivezla z Itálie: http://www.cucinandoweb.it/shop/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-vmbright.tpl&product_id=463&category_id=22&manufacturer_id=10&option=com_virtuemart&Itemid=53 Přeju mnoho radosti při dalších bojových činnostech a díky za komentář :)

      Vymazat
  6. Každoročně si dělám zásobu šípků,jenom je vždy řádně operu,ořežu okvětí a rozpůlim.Na sítech usuším,v trubě dosuším a semelu na masovém srujku na otvorech 8-10 cm.Ve velké míse promíchávám jako zlatokop,chloupky dělají chomáče,které jdou vyndat,přesýpám při větru dočista.Do zavařeniny pak namáčím podle potřeby.Do čaje jako obvykle.Doporučuji dát si s tím na čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane Oldo, to je krásná práce. Trpělivost se vyplácí. Věřím, že šípky, co prošly vašima rukama, mají cenu zlata.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky