Rozmary jejího veličenstva
Dýně na mě volají ze všech stran a v mojí kuchyni jsou častým hostem. Každé jejich přání je mi rozkazem. Udělej mě na sladko, říká jedna. Běžím k lednici a kontroluju zásobu másla. Hladké mouky a cukru mám naštěstí dost. A tak peču křehký koláč s pořádně silnou vrstvou dýňové nádivky.
Když si přivyknete na její chuť, ulpí vám na jazyku a budete ji chtít znovu a znovu. Je to totiž ten druh hutné nádivky, do níž se musíte zakousnout. Nerozplyne se hned na jazyku jako čokoládová pěna, ale dostanete jedinečnou možnost vychutnat si podstatu dýně. Ráda bych se stala součástí slaného pokrmu, povídá za pár dní další ze sesterstva dýní. Nejdřív oranžovou krasavici upeču a pak ji použiju k přípravě vydatného koláče.
Křehký koláč s dýňovou nádivkou
Těsto podle Julie Child:
150 g hladké mouky (část mouky lze nahradit rozemletými mandlemi)
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 - 4 polévkové lžíce studené vody
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru
špetka soli Fleur de sel
2 lžíce moučkového cukru
Dýňová nádivka:
300 pečené a propasírované dýně Hokkaido (jak péct a pasírovat zde)
100 g změklého másla
1 vejce
100 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
kůra z poloviny citronu
špetka skořice
špetka muškátového květu
50 g zlatých rozinek namočených v amarettu
pekanové ořechy a moučkový cukr na ozdobu
Na glazuru:
5 lžic pomerančové marmelády
5 lžic bílého vína
2 lžíce medu
Všechny přísady na těsto smíchejte v kuchyňském robotu. Mělo by být elastické a lesklé. Nechte hodinu odležet v lednici. Na nádivku smíchejte všechny ingredience kromě ořechů. Těsto rozválejte na tenký plát a vložte do kulaté koláčové formy. Propíchejte vidličkou a dejte předpéct do vyhřáté trouby. Po deseti minutách naneste na těsto dýňovou náplň a pečte 30 minut při teplotě 180 °C. Mezitím si připravte glazuru tím, že v rendlíku za stálého míchání prohřejete všechny uvedené ingredience. Upečený koláč ozdobte pekanovými ořechy a zalijte glazurou. Nechte vychladnout a před podáváním ozdobte moučkovým cukrem.
Quiche s pečenou dýní a pestem
Těsto:
150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 - 4 polévkové lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (samozřejmě můžete nahradit vodou)
špetka soli
špetička moučkového cukru (můžete vynechat)
Náplň:
200 g pečené a propasírované dýně
100 g mascarpone
50 g strouhaného parmezánu
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř podle chuti
Bazalkové pesto:
2 hrstky bazalky
4 stroužky česneku
1, 5 dl olivového oleje extra vergine
hrstka piniových oříšků
hrstka nastrouhaného parmezánu
sůl a pepř
Na dokončení:
sýr feta a dýňová semínka
Těsto:
Spojte mouku s máslem co nejrychleji - až se vám vytvoří drobenka, tu osolte, přidejte cukr a zalijte podle potřeby ledovou vodou a vývarem, dokud se těsto nespojí do lesklé koule. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout hodinu v chladu. Vyválejte, přeneste do kulaté formy a propíchněte ho na několika místech vidličkou. Dejte do předem vyhřáté trouby zapéct na 10 minut, potom přidejte nádivku (smíchejte všechny uvedené ingredience). Pečte 20 minut při teplotě 180 °C. Poté přidejte ždibce pesta (mě osobně baví vytvářet jakési symetrické mandaly), dýňová semínka a sýr feta. Pečte dalších deset minut a ihned podávejte.
Pesto:
Tyčovým mixérem rozmělněte všechny uvedené přísady. Podle potřeby přidejte olivový olej, tak aby pesto nebylo příliš tuhé.
Mě se líbí křehký koláč a polévka :) Vypadají božsky :)
OdpovědětVymazatDýně je prostě úžasná, moc ráda bych ochutnala od všeho trochu :)
OdpovědětVymazat