RECEPTY s čajem matcha




Tak především. Miluju kávu a nikdy nepřestanu. Za kávovou náplň v dortu bych položila život, z kombinace čokolády a espressa se mi točí hlava slastí a hádejte, jaký dezert připravuju nejčastěji?



Říká se mu tiramisu. Za druhé: miluju čaj. Už je to poměrně dlouhý příběh, píše se mnoho let. Vzpomínám, jak jsem na koleji nad konvičkou černého čaje bořila hlavu do skript a také ještě pořád uchovávám plechovku s růžičkami, která kdysi bývala plná silného indického čaje. Teď v ním mám třtinový cukr, ale po čaji voní stále.

Zelený prach
Čaj jsem tedy pila vždy, a to hodně. Až do nedávna jsem netušila, že čaj se dá i jíst. U kamarádky Olyi jsem při večerní slavnosti ochutnala bílou čokoládovou pěnu s matchou - byla fantastická. Naprosto vyvážená chuť lehoučkého dezertu mě uchvátila. Souhrou náhod teď opatruju ve spíži kilo nejjemnějšího japonského čaje matcha.

Matcha je lék
Milovali ho buddhističtí mniši a samurajové, používali ho jako léčivo. To mě vážně zajímá. Rostlinka se pěstuje ve stínu, lístky čajovníku neprochází fermentací, tudíž se konzumují syrové, a díky tomu obsahuje tento exkluzivní čaj velké množství L-theaninu. Aminokyseliny, která chutná sladce, uvolňuje mysl a celkově zklidňuje. Navíc má matcha pudrovou konzistenci, čímžto se skvěle prolíná se sypkými ingrediencemi jako mouka či cukr. A ta barva!

Zelená už není výsadou listové zeleniny a na širokém poli gastronomie dokazuje smaragdový pudr velké činy.

Víte, že...
Při konzumaci čaje matcha se zrychlí metabolismus o 30 - 40 % a představuje tím pádem účinného bojovníka při zápolení s nadváhou. Přidávám pár receptů na mé oblíbené dezerty, po kterých buď nepřiberete vůbec, anebo aspoň o trochu mén.

RECEPTY S ČAJEM MATCHA

1. Kokosovo-matchový pohár s jahodovým coulis
 


Pro 6 osob

1 plechovka kokosového mléka
2 lžičky matchy
1 lžička agaru
70 g moučkového cukru

Jahodový coulis
300 g očištěných jahod nakrájených na kousky

2 lžíce vody
2 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce jahodové marmelády


Kokosové mléko zahřívejte těsně pod bod varu, vsypte cukr a nechte ho rozpustit. Za stálého míchání vložte do horké tekutiny agar a nechte 8 minut propojit. Přidejte matchu a našlehejte metličkou. Směs přelijte do skleniček či formiček a nechte přes noc chladit. Na jahodový coulis svařte vodu s cukrem, přidejte nakrájené jahody a marmeládu. Povařte tři minuty a nechte vychladnout, poté přimíchejte limetkovou šťávu. Rozmixujte tyčovým mixérem nebo pro jemnější konzistenci propasírujte přes sítko. Zdobte limetkou, nebo třeba kvítky hluchavky nachové.


2. Matchamisu - tiramisu s matchou

Pro 8 osob

1 balení dlouhých cukrářských piškotů
2 čerstvá vejce
50 g moučkového cukru
200 g mascarpone
1 lžička japonského čaje matcha + další na zdobení
3 šálky silného espressa
2 lžičky likéru Amaretto

Žloutky utřete s cukrem do bílé pěny, z bílků vyšlehejte sníh. Do žloutkové směsi přidejte mascarpone a matchu. Třete, dokud nevznikne krémová směs, na jejímž povrchu praskají bublinky. Zlehka přimíchejte sníh. Piškoty namáčejte do espressa, vyskládejte je do dortové formy (či jakékoliv jiné formy) a vytvořte první patro. Pokapejte amarettem a naneste první silnou vrstvu krému. Střídejte piškoty a krém až do spotřebování zásob. Nechte odležet v lednici minimálně hodinu. Těsně před servírováním posypte porce čajem matcha


3. Euforizující matchenky

  
Na 4 plechy

250 g hladké mouky
150 g změklého másla
1 čerstvé vejce
80 g moučkového cukru + cukr na zdobení 
kůra z jednoho citronu
2 lžičky japonského čaje matcha 

Moukou prosejte na vál, ve středu udělejte důlek, do kterého nasypejte cukr, matchu, přidejte vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Zapracujte máslo, oběma rukama přihrnujte mouku a vše vypracujte v hladké těsto. Bochánek dejte odpočinout do chladu nejméně na hodinu. Můžete ho také uložit na mrazák, ale maximálně na deset minut. Na vále poprášeném moukou vyválejte placku silnou asi 3 mm, ze které vykrajujte skleničkou kulatá kolečka či jiné tvary. Ve vyhřáté troubě pečte sušenky asi 8-12 minut. Po upečení ihned přesuňte z plechů. Cukrujte a zdobte a zobejte.

Když člověk jednou objeví matchu, nemůže se té sypké zelené hmoty nabažit, ale zkouší její možnosti dál a dál:
Matcha cukroví
Matcha granita
Matcha zmrzlina



Komentáře

  1. Nádherné recepty, voňavé, lahodné a úžasné. A navíc povzbuzující energii, což je v současném prapodivném létě devíza nejpotřebnější! Budu se po čaji matcha pídit a až se dopídím, určitě nějaký tvůj úžasný recept vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně ta energie - je téměř bez konce. Matchu třeba na www.matchatea.cz.

      Vymazat
  2. Dezerty vypadají nádherně !! Já, ač milovník kávy, taky velmi holduji čaji, nejvíce bílému a zelenému. Doma mám na čaj vyhrazenou celou skříňku... odhadem 40 druhů čajů, stále doplňuji, nestačí se ohřát :-) I matcha tam je, dovežený z Tokya. Snažila jsem se hodně ale na chuť jsem mu nepřišla :-( Zato matchové dezerty, ty můžu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to trochu jako pít rozemletou zelenou trávu, což mým chuťovým buňkám nepřijde vůbec špatné. A hlavně mám pocit, že piju něco strašně moc zdravého. Dezerty s matchou jsou kategorie sama o sobě. Nedávno jsem dělala zelenou halvu, taky zajímavý desing i chuť.

      Vymazat
  3. Krásné recepty!:) Originální nápady, klobouk dolů! Někdy musím také zkusit

    OdpovědětVymazat
  4. Matchamisu mě zaujalo, někdy ho zkusím. každopádně za to kilo matchy jsi musela utratit jmění! Mám maličkou plechovku a ta stála několik set...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, zjistila jsem, že nejvíc stejně utrácím za jídlo. Mám tak nějak posledních pár let pocit, že je to investice, která má smysl. Koupila jsem velké gastro balení přes velkoobchod a když si rozpočítám, kolik krásných dezertíků nebo detoxikačních nápojů z toho můžu udělat, nepřijde mi to až tak strašné.

      Vymazat
  5. Krásné recepty! I když všechny fotky vypadají lákavě, pořád se vracím k Matchamisu - je nádherné. Nedávno jsem si koupila od Mixitu müsli směs s matcha čajem a je fakt, že se mi ráno pracovalo krásně - asi to budu muset zopakovat :) A podívám se i po samotném...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, Meg. Hned mě napadlo, že bych mohla upéct nějaké matchovo-ovesné sušenky, když to takhle nádherně funguje :)

      Vymazat
  6. To matchamisu!!!Všechno to vypadá chutně, ale matchamisu je nejvíc

    OdpovědětVymazat
  7. Pane jo, tak krásně zelený zákusek jsem snad ještě neviděla.... určitě stojí za vyzkoušení:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera :-)Vyzkoušet můžete i další recepty zde: http://www.matchatea.cz/matchatea/eshop/3-1-Recepty/3-2-Speciality

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, díky :) Teď nevím, co mám o víkendu upéct dříve, těším se :)

      Vymazat
  9. Mňam, úplně se mi sbíhají sliny :)

    OdpovědětVymazat
  10. Matchamisu... jak vtipné! :-D Opravdu by mě zajímalo, jak to chutná, už jen ta zelená barva napovídá, že to bude extra dobré pro tělo, umím si představit tento zelený samurajský prášek v ranním koktejlu, to by byl brčál! :-)

    Díky Evo za inspirativní článek!

    Pipka

    OdpovědětVymazat
  11. Macha je úžasný čaj! Je vynikající i k posypání krásně osvěžující zmrzlinky :)
    Jsem ráda, že o něm na blogu píšeš a vyšel o něm i malý článeček v Cosmopolitanu. Jen ať se o něm ví!! ;)

    Tvůj recept ROZHODNĚ vyzkouším.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky