Nekonečný příběh

V hlavní roli: cuketa. Ano, už zase. Odpusťte, mám cuketové období. A ještě bych si ho s radostí prodloužila, ale podzim o sobě dává nekompromisně vědět. Přitom léto končí až o podzimní rovnodennosti a já si svoje nejoblíbenější období hodlám užít, co to půjde, teploměr ať si říká co chce. Na sklonku léta jsou místo mladých štíhlých cuketek k vidění zavalití obři s dužinou připomínající nabobtnalý papír, kteří vyžadují tepelnou úpravu, aby se ještě vůbec dali k něčemu využít. Zato cuketky mladé a pružné, můžete konzumovat syrové, jsou křupavé a tvárné. Nemusí se ani nechat vypotit, což u starších cuket většinou dělávám. A co může být lepšího, než za vlády babího léta poškádlit chuťové buňky lehounkým cuketovým předkrmem neutrální, lahodné chuti.


Cuketkovo-avokádový tataráček
pro 6 osob


4 mladé cukety
1 avokádo
150 g ricotty, žervé nebo lučiny
šťáva z půlky limetky (citronu)
2 lžíce olivového oleje extra vergine
6 lístků máty
sůl a pepř na dochucení
čerstvé oregáno na ozdobu


Cukety omyjte a osušte. Avokádo rozpulte, vyndejte pecku a zakapejte limetkovou šťávou. Zeleninu nakrájejte na drobné kostičky, nebo rozmixujte tyčovým mixérem. Do zeleninové směsi vmíchejte olivový olej, ricottu, mátu, osolte a opepřete. Nechte uležet v chladu a servírujte na opečené bagetě. Zdobte čerstvým oregánem.


Cuketové rolky plněné sýrem mascarpone
pro 4 osoby


2 mladé cukety nakrájené na podélné plátky
150 g mascarpone
čerstvé bylinky (bazalka, tymián, oregáno máta)
sůl a pepř na dochucení


Cukety nakrájejte podélně na tenké plátky. Pokud je cuketa mladá, můžete je použít za syrova, pokud už je starší, blanšírujte plátky v horké vodě po dobu dvou, tří minutek, tak aby cuketa zůstala křupavá a neztratila trávově zelenou barvu. Mascarpone rozmíchejte s nasekanými bylinkami, osolte a opepřete. Doprostřed každého plátku cukety umístěte sýrový krém, srolujte a jemně stlačte. Překvapí vás, jak dobře drží cukety tvar. Kdo se chce ale pojistit, může cukety zafixovat párátkem.

Sláva cuketám! :)

Komentáře

  1. Jééé ty cuketové rolky jsou boží :))) Takové super jednohubky, díky za tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, garantuju, že takové dietní jednohubky půjdou na dračku :)

      Vymazat
  2. Cuketove rolky taky delam, jsou vynikajici a jako apéro jsou originalni :-) Mame tady i cuketky zlute tak je na taliri kombinuji se zelenymi. Plnim podobne, Mascarpone menim za napln z cerstveho koziho syra s cerstvou matou - taky vytecne :-)
    Cuketovo-avokadovou pomazanku vyzkousim, diky za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oh, děkuji za šarmantní tip, kozí sýr můžu v jakkéli podobě, s čímkoli :)) Žlutou cuketu nepokrytě závidím :)

      Vymazat
    2. Žluté měli tuhle zrovna v Kauflandu, ale vypadaly až moc zralé.

      Dělaljsem nedávno slaný cuktový chlebíček se sýrem a olivami, frabncouzský recept, též dobré využití.

      Vymazat
  3. krásne mňamky z cuketky, tiež máme doma nekonečný cuketový príbeh :)))))

    OdpovědětVymazat
  4. Jo jo, cukety... :-) Mám pocit, že i kdyby na Zemi vybuhly všechny možné atomovky a zbyla jen zuhelnatělá planetka, tak stejně na ní vyrostou ty nezničitelné cukety :-D

    Ale jinak je mám samozřejmě ráda, jen mě fascinuje ten propastný chuťový rozdíl mezi mladou a přerostlou cukínou. Nedávno jsem dojídala zbytek právě mladé cukety s kouskem mozzarelly a mohla jsem se zbláznit, jak to bylo dobré!

    OdpovědětVymazat
  5. Tataráček z cukíny, to je skvostné! Letos si ho ještě stihnu vyrobit do práce na oběd.

    OdpovědětVymazat
  6. Cuketové rolky musím vyzkoušet... vypadá to skvěle. Hezký blog. Monika

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky