Tak zas za rok, Befano!

6. ledna je magické datum. 

Podle křesťanského kalendáře končí vánoční období. V zemích pravoslaví se však lidé teprve chystají na oslavu Vánoc, konkrétně na svátek Zjevení Páně. Obydlí se žehná svěcenou vodou a kadidlem a nade dveře si nechávají i bezvěrci napsat svěcenou křídou iniciály tří mudrců z Východu, kteří se podle legendy přišli poklonit do Betléma Ježíškovi. 

V Itálii je tento den zasvěcený Befaně - čarodějnicí s bradavicí na nose, nevzhledným šátkem na šedém vrabčím hnízdě a nezbytným koštětem v ruce. Stánky na tržištích a cukrárny jsou přeplněné pletenými punčochami a karamelkami zabalenými ve stříbrných, zlatých, duhových, smaragdových, nachových obalech, lesknou se jako zapomenuté pirátské poklady, které byly vylovené z hlubokého mořského dna, kde po staletí odpočívaly a čekaly, až je někdo vynese na světlo a odemkne zámek truhlice. 

Název Befana vznikl zkomolením řeckého slova Epifania (zjevení) a podle tradice probíhá podobně jako náš český Mikuláš, který však naděluje dobroty ze své nůše o měsíc dříve. Na rozdíl od Mikuláše a jeho pekelného a andělského doprovodu Befanu nikdo nikdy neviděl, svou přítomnost projevuje pouze tím, že zkonzumuje přichystané dobroty, většinou mandarinku a pohárek vína. Hodné děti dostanou v punčoše sladkosti, zlobivé se musí spokojit s uhlím, v tom se obě tradice shodují.


A protože letos vyšel 6. leden na postní pátek, bylo mým úkolem připravit netradiční bezmasý předkrm. Volba padla na kornoutky z palačinek plněné restovaným špenátem, cuketou a sýrem. Vše zalité bešamelem a zapečené v troubě.
 

Palačinky

hrníček mléka
hrníček vody
2 celá vejce
špetka soli
200 g prosáté hladké mouky
lžíce rozpuštěného másla
olej na smažení podle své chuti

V mléce rozkvedlejte vejce, přidejte vodu, osolte a přisypávejte mouku. Na závěr přidejte rozpuštěné máslo a těsto nechejte v lednici tři hodiny ustát, aby se uvolnil lepek a spojil s tekutinou. Na kvalitním jednodruhovém oleji smažte tenké palačinky. 



Dušený špenát

200 g čerstvého špenátu
šalotka
2 stroužky česneku
půlka chilli papričky
sůl a pepř
olivový olej

Špenát namočte do vody, vodu 3x vyměňte a špenát osušte. Do nerez hrnce dejte vařit na dva palce vody, osolte ji, vhoďte do ní špenát a nechte minutu spařit. Sceďte. Rozehřejte olej, orestujte na něm česnek, potom ho vyjměte, do česnekového oleje vložte šalotku a chilli papričku, orestujte do zlatova a přidejte spařený špenát. Jemně poduste a na závěr podle chuti osolte a opepřete.

Restované cukety

2 mladé cukety
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl

Cukety omyjte, oloupejte, nakrájejte na kolečka, která posolte a nechte hodinu odstát. Opláchněte vodou a osušte papírovou utěrkou. Rozehřejte olej, orestujte na něm česnek, potom ho vyjměte, do česnekového oleje vložte kolečka cukety. Zprudka je opékejte ze všech stran tak, aby se na nich vytvořily zlatavé puchýřky.


Bešamel

100 g másla
100 g hladké mouky
0,5 litru polotučeného mléka
muškátový oříšek
sůl

V kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte moukou, pečlivě promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout. Zalijte mlékem, přidejte sůl a muškátový oříšek a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte patnáct minut, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky.

Na zapečení:

200 g plátkového sýra
2 lžíce strouhaného parmezánu

lžíce strouhanky



Palačinky rozpulte, na každý půlměsíc položte plátek tvrdého sýra (provolone, čedar, ementál), lžičku špenátu a pár koleček cukety. Zabalte jako kornoutek a vložte do zapékací mísy vymazané máslem a vysapané strouhankou. Postupujte, dokud vám vystačí směs a palačinky. Zalijte bešamelem, postrouhejte parmezánem, zasypejte zlehka strouhankou a poklaďte oříšky másla. Zapékejte 30 minut při teplotě 180 °C. Zapečené palačinky chutnají výborně s polentou nebo bramborovou kaší.



Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky