Pesto nepesto




Všude se to zelená, vegetace bují a bublá všemi tóny zelené od sytě borovicové až po nazlátlou listovou, a já od té doby, co jsem propadla brčálové "pomazánce" zvané pesto, zkouším neustále nové a nové variace na tuto klasickou italskou studenou omáčku a také tímto šílenstvím vzdávám tak trochu netradiční hold své nejoblíbenější barvě (i v šatníku :). Kdy jindy než v tomto období propadnout pestové horečce, netrvá ani týden, než máta nebo bazalka obrazí novými lístky, kterých se hned mohu zmocnit a pěkně je "zpestovat". Momentálně zběsile pestuju řeřichu, protože roste na balkóně jako ďas a navíc má nezaměnitelnou peprnou chuť.


V létě mám pesto vždy v záloze jakožto záchranu pro rychlé pohoštění, pestové bruschetty už nadobro vytlačily z mého uvítacího menu chlebíčky s klasickou česnekovou pomazánkou (majonéza, strouhaný tvrdý sýr, česnek) - ty si ale s chutí dopřávám, kdykoliv jsem někam na návštěvu pozvaná já :) Není rychlejšího oběda než uvařit špagety al dente a hezky je promíchat s pestem rozředěným dvěma lžícemi vody, ve které se vařily špagety. No a nesmím zapomenout na klasickou večeři slavnostnějšího rázu - bramborové gnocchi s pestem. Kdykoliv mám čas uhníst malé bramborové knedlíčky na italský způsob (brambory se zpracovávají horké, přimíchává se pouze hladká mouka, trocha parmezánu, vejce, špetka soli), pouštím se do nich, protože dokážou výborně zasytit a na talíři vypadají velmi efektně. A jak na řeřichové pesto?

ŘEŘICHOVÉ PESTO

2 hrstky řeřichy
4 stroužky česneku
1, 5 dl olivového oleje extra vergine
hrstka oloupaných mandlí nebo piniových oříšků
hrstka čerstvě nastrouhaného parmezánu
sůl a pepř

U pesta to raději s česnekem nepřeháním, dávám jen takové množství, které nepřebije chuť bylinek. Protože jsem použila už trochu starší česnek, vypreparovala jsem "srdíčko" a pak jsem začala hmoždit. Nejdříve jsem rozmělnila mandle, přidala jsem česnek, řeřichu a postupně jsem přilévala olej. Když jsem dosáhla tekuté, ale přesto husté konzistence, začala jsem přisypávat nastrouhaný parmezán. Sýr hodně zahušťuje a proto jsem současně přilévala olivový olej, na závěr jsem přidala čerstvě namletý pepř a trochu soli - parmezán je sám o sobě slaný a tak není zapotřebí tolik solit.

A nakonec jsem pesto rozetřela na plátky ciabatty, nasucho orestované na pánvi. Pestový základ jsem osvěžila rajčatovou variací - cherry rajčátka jsem omyla, osušila, nakrájela na kostičky, promíchala s jarní cibulkou - kterou jsem předtím promnula v rukou. To je takový malý nevinný trik, který mi kdysi poradil jeden Turek - když cibulku promnete v ruce, ztratí štiplavost. Rajčata promíchaná s cibulkou jsem osolila, opepřila a zakapala olivovým olejem - vydatně. Výsledkem byly osvěžující letní chlebíčky, které v sobě na pohled i na chuť absorbovaly dary léta.

Pro všechny stoupence pestových choutek nabízím k vyzkoušení také cuketové a mátové pesto.

Komentáře

  1. Moc zdravím, na Facebooku bych váš blog nenašel? Jakub

    OdpovědětVymazat
  2. Také srdečně zdravím Jakube :) Na FB jsem pod svým civilním jménem Eva Rýznerová a zveřejňuju odkazy na blog... ale že by šel blog tvořit přímo na FB? To asi neumím ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné a chutné pesto nepesto. Já také na pestu ujíždím a nyní je tvořím snad ze všeho zeleného kolem. tchyně mě bohatě zsáobuje čerstvým špenátem ze zahrádky, takže se nyní mou oblíbenou stálicí stalo "pesto" špenátovo-petrželkové s mandlemi. Tvoje cuketové určitě taky vyzkouším, až mě začne maminka zásobovat mladými cuketkami. Jen na to mátové si budu muset počkat na vlastní mutu v květináči :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty letní chlebíčky jsou přímo k nakousnutí!
    Můžu poprosit o radu? Který olivový olej kupovat? V mém okolí jsou jen klasické suprmarkety, žádný specialozovaný obchůdek tu není. Moc velké naděje do olejů v běžných obchodech nevkládám, obzvlášť do těch za super akční cenu. Ale nedá se z nich přece jen vybrat nějaký, který je dobrý?

    OdpovědětVymazat
  5. @Madla: Mňam, špenát ten baštím v jakékoliv podobě, chutná mi ta jeho drsná vláknitost, zlatá tchyně :) Skutečně, pestovat se dá s fantazií. Až budou rajčata, chystám se na červené sicilské pesto, to je velká dobrota :) Pestování zdar :)

    OdpovědětVymazat
  6. @HaF: Hanko, já běžně kupuju v supermarketech značky Monini nebo Borges. Je důležité, aby byl olej tmavě zelený a hustý, nejpodezřelejší jsou olivové oleje žluté barvy a řídké konzistence, ty asi jen pročistily lis na olivy :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jestli můžu přispět s troškou do mlýna, tak v Intersparu jsem narazila na výborný olej s názvem GustOlio Biologico v tmavě zelené lahvi a určitě stojí za vyzkoušení :) Jinak opravdu skvělý blog, často sem chodím pro inspiraci.. přeju krásný den.. :)

    OdpovědětVymazat
  8. @Ivana: Moc děkuju za pochvalu a za tip - už podle názvu a popisu vypadá olej skvěle :)) Do Intersparu občas zabrousím, právě kvůli bio produktům, tak se po oleji stoprocentně poohlédnu :)) Mějte se krásně!

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to skvěle. Na pesta si moc potrpím, takže to vaše s radostí vyzkouším. Mňam!

    OdpovědětVymazat
  10. Evi, hledám na Tebe kontakt a konečně jsem našla Tvůj blog. Bydlely jsme obě na koleji Větrník. Studovala jsem germanistiku. Vzpomínáš si na mě?
    Jana (M).
    www.tlumoceni-italstina.spanelstina.cz
    Omlouvám se, že píšu sem, ale jiný kontakt jsem na internetu nenašla. Na fb nejsem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, jak bych mohla zapomenout. Můj e-mail je: eva.ryznerova@hotmail.com. Doufám, že se ti daří dobře, ozvi se mi, budu moc ráda.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky