Famózní "ájo ójo peperončíno"


Česnek, olivový olej a pálivá paprička, tři dostupné ingredience na třech stupních vítězů, tvoří základ pasty Aglio, olio, peperoncino, která se stala pečetí italské jednoduchosti. Těžko uvěřit, že zdánlivě triviální (doslova!) kombinace může vést k tak nečekané souhře chutí, která není dráždivě ostrá, jak by se předpokládalo, ale jemně lahodná. Jedinou a přitom základní podmínkou, že této pastě propadnete, musí být skutečnost, že milujete česnek.


AGLIO, OLIO, PEPERONCINO (ČESNEK, OLEJ, CHILLI PAPRIČKA)
(pro 2 osoby)


200 g špaget (100 g na osobu)
1 dl kvalitního olivového oleje extra vergine
4 stroužky česneku
3 chilli papričky (když použijete různé barvy, bude pokrm pestřejší)
1 polévková lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petržele
100 g nastrouhaného sýra pecorino romano (nebo parmezán, grana padano)





Existují dva základní způsoby přípravy tohoto lahodného pokrmu. Varianta číslo jedna se připravuje za studena. Připravte si "un trito", nadrobno nasekanou směs česneku, papriček a petržele, a přendejte ji do skleničky či hmoždíře. Zalijte olivovým olejem a důkladně promíchejte.







Uvařte špagety (či jinou dlouhou pastu - výborné jsou též linguine) al dente a ve velké míse promíchejte s připravenou směsí. Každá špageta se musí směsí obalit. Přisypejte nastrouhaný sýr, protřeste a ihned servírujte.










Druhá varianta se připravuje za tepla. Do široké pánve s vyšším okrajem nalijte olej a nechte ho rozpálit. Přidejte nasekaný česnek a pálivou papričku. Oheň stáhněte, a všechny ingredience protřeste a nechte mírně zezlátnout. Česnek nesmí v žádném případě zhnědnout, získal by hořkou chuť. Do pánve přidejte slité špagety uvařené al dente a důkladně promíchejte. Na závěr posypejte nasekanou zelenou petrželkou. Servírujte horké a na talíři vydatně posypejte nastrouhaným pecorinem.


Cucina povera - jídlo chudých



Pasta "aglio olio peperoncino" je jídlem chudých. Nejzákladnější varianta se obejde bez sýra a přesto je vynikající. Hádejte, co je nejoblíbenějším vyprošťovákem po bujarém večírku v italských končinách? Právě tato pasta! Její obrovskou výhodou je i to, že je časově nenáročná, v podstatě zabere veškerá příprava jen deset minut - doba, která uplyne, než se uvaří špagety. Zaručuju, že kdo ji jednou ochutná, zamiluje se navždy!

Komentáře

  1. Souhlasím! V létě jsme je párkrát vařili a manžel je miluje. Opravdu jednoduché a přitom skvělé jídlo. Tady platí, že v jednoduchosti je krása!

    OdpovědětVymazat
  2. Je s podivem, jak takové krásné a jednoduché jídlo dokáží někteří kuchaři zneuctít. K tobě by měli zaskočit na lekci správného italského vaření :-) Mám ráda variantu č. 1, ale častěji dělám variantu č. 2 - přímo do horké pánve.

    P.S.
    Hezký podzim! Tohle jídlo zahřeje po těle ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. @HaF, DolceVita: tyto špagety vařím minimálně jednou týdně, v mém případě cítím, že z těla vyhánějí zárodky všech nemocí a navíc opravdu VÝBORNĚ chutnají!!! Mimochodem, recept na verzi zastudena jsem získala od signore Bodoni, majitele restaurace "Dolce Vita" v Římě :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky