Tak chutná Sicílie
Umění žít, la dolce vita, je nejlépe odpozorovatelná na jihu Itálie. Životní styl nezkrotných jižanů, potomků Féničanů, Řeků, Arabů, ale i Gótů a Normanů, kteří se snažili dobít tento podivně hranatý míč na špičce italské kozačky, je demonstrací každodenní radosti z těch nejobyčejnějších věcí. Z toho že svítí slunce, nebo že právě dozrávají rajčata, a když od moře zavane lehký svěží vánek, je to rovnou důvod k malé oslavě. Majestátní signori v dlouhých modrých kalhotách a s nezbytnou strejdovskou bekovkou naraženou na hlavě, usednou do stínu své oblíbené cukrárny a poručí si... granitu. Chuť kávy zamražené do něžných krystalek s nezbytnou pusinkou šlehačky na špičce ledové tříště je nezapomenutelná. A přitom tak snadná na přípravu:
2, 5 dl silné mleté kávy
80 g krystalového cukru
vanilkový lusk
1 dl smetany na šlehání
Do kastrůlku nalijte 2,5 dl vody, přidejte cukr a přiveďte k varu. Cukrový sirup povařte asi minutu, poté do něj nasypejte kávu. Vanilkový lusk rozřízněte a pomocí nože vytřete dřeň, přidejte ji do kávové směsi. Nechte vychladnout. Připravte si formu na led. Přefiltrujte přes papírový filtr nebo bavlněný ubrousek kávovou směs a rozlijte ji do formy. Do mrazáku s ní nejméně na dvě hodiny! Až směs zledovatí, vyndejte formu z mrazáku, vyklopte vše do igelitového sáčku, vemte paličku na maso a roztlučte ledové kostky. Můžete použít i mixér. Hned servírujte s kopečkem čerstvě našlehané smetany. Uzobávejte lžičkou jako zmrzlinu. Dobrou chuť!
Výborně chutnají i namražené krystalky zeleného čaje!
Komentáře
Okomentovat