Jedině chřest!


Už léta jezdím pro chřest na farmu nedaleko Mělníka. Zemědělský areál, kde se chřest pěstuje, se nachází na okraji vesnice Hostín u Vojkovic. Vesnice je ze všech stran obklopená chřestovými poli, což přináší zajímavý vizuální vjem. Rostlina chřestu totiž roste v takzvaných hrůbcích, v dlouhých řádcích s hlínou nahrnutou ke středu. Chřest začíná rašit zjara hluboko pod povrchem a šplhá ke slunci. Když vystrčí špičku, začne vlivem fotosyntézy zelenat. Do chřestu jsem se zamilovala před mnoha lety, když začala být tahle delikátní zelenina běžně dostupná. 

Když jedu pro chřest, spojím nákup s putováním a objevováním. Polabí je rovinaté, pro někoho, kdo se narodil v kopcovitém kraji jako já, na první pohled jednotvárné. Ale je tady voda! Dvě největší řeky plynou nedaleko od sebe a své toky spojí do jednoho v blízkém Mělníku. Ať se vydáte od Hostína směrem k Vltavě nebo k Labi, všude uvidíte obdělanou zemědělskou půdu. Na okraji polí roste heřmánek a vlčí mák, a tak si můžete vedle chřestu přinést také kytici lučních květů.

Chřest je křehká zelenina, která nevyžaduje složitou úpravu. Proto vynikne v jídlech nekomplikovaných.

Slaný koláč s chřestem, cuketou a rajčaty


 

Suroviny:

1 balení listového těsta, rozváleného

4 lžíce rajčatové passaty

12 stonků zeleného chřestu (dřevnaté konce odloupněte)

1 menší cuketa

10 cherry rajčat, na půlky

1 balení mascarpone

100 g gorgonzoly

1 vejce 

1 lžíce strouhaného parmezánu

lístky bazalky

sůl, pepř


Postup:

  • Na plech vyložený pečicím papírem rozložte listové těsto. Povrch potřete rajčatovou passatou a na plochu rovnoměrně rozložte stonky chřestu a kolečka cukety.
  • Mascarpone vyšlehejte s vejcem, parmezánem a rozdrobenou gorgonzolou, podle chuti osolte a opepřete.
  • Směsí zalijte povrch koláče a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte dozlatova, asi 30 minut.
  • Po upečení posypte lístky bazalky, naporcujte a podávejte.


Nové  brambory zapečené s chřestem a uzenou slaninou

 

Suroviny:

300 g nových brambor, předvařených ve slupce

8 stonků zeleného chřestu

8 stonků bílého chřestu, předvařeného

100 g uzené slaniny

50 g másla

1 lžička sušeného oregana

sůl, pepř


Postup:

  • Předvařené brambory podélně rozpulte.
  • Plech vyložte pečicím papírem. Na spodní polovinu rozložte nakrájené brambory.
  • Druhou polovinu vyplňte na kousky nakrájeným zeleným a bílým chřestem.
  • Posypte nakrájenou slaninou, poklaďte plátky másla.
  • Zasypte oreganem, solí a pepřem podle chuti
  • Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 30 - 40 minut. 

Máte rádi chřest? Vyzkoušejte ještě: 

Křehký chřestový koláč
Teplý salát ze zelného chřestu a pohanky
Jemný krém z bílého chřestu s bílým vínem
Quiche se zeleným chřestem, domácí rukolou a ptačincem žabincem
Pita pizza s chřestem, rajčaty a mozzarellou
Grilovaný zelený chřest s jahodami

Komentáře

Oblíbené příspěvky