V hlavní roli ribollita
Není možné pobývat v Itálii a nezamilovat se do jídla. Jídlo vás začne vábit hned na první benzínové pumpě za Brennerským průsmykem. Křupavá rosetta s tenoučkým plátkem mortadelly, poskládaným ve vlnobití a vůbec nic víc a taky proč chtít víc, když tahle ověřená kombinace funguje po staletí!
Itálie přitahuje všechny bez rozdílu. Obyčejné sezonní turisty, vrcholné politiky i umělce. Nedávno jsem četla Máchův deník, ve kterém stroze zaznamenával cestu do Benátek. Mácha zemřel mladý, ale proslul svými poutěmi. Jeho jediná zahraniční cesta vedla do Itálie, odtud putoval do Lublaně a zpátky přes Vídeň domů. Z Máchových zápisků se toho o jídle moc nedozvíme, vyjadřuje se stručně, zajímavé je snad jen to, že k snídani často jedl polévku nebo popíjel víno. Existuje ale krásná literatura, která se zabývá jídlem v první linii a něco tak obyčejného jako jídlo staví na piedestal.
Opravdovou milovnicí všeho italského je americká autorka Frances Mayes. Frances proslula několika knihami o Toskánsku. Její nejznámějí román Pod toskánským sluncem se dočkal filmového zpracování. Další Američankou, která své srdce nechala v Itálii, je Marlena De Blasi, jejíž knihy si můžete přečíst v češtině. Stejně jako Mácha ráda pozoruju měsíc a oblaka, ale u amerických autorek mě fascinuje přiznaná posedlost jídlem. Jejich popisy vedou k poznání něčeho mnohem hlubšího než jen jídelníčku. Nasvícení Itálie skrze jídlo působí organicky, jedno a druhé je neoddělitelné. Jídlo ale není nudné, mezi popisem surovin probleskuje dynamika vztahů.
V dubnu vychází moje kniha Útěk do Toskánska. Hlavní hrdinka se vydává do Toskánska, aby překonala osobní krizi a našla sílu žít. Jedním z klíčových okamžiků je vaření ribollity, obyčejné selské polévky připravené ze starého chleba. Díky trpělivosti a dodržení tradičního postupu nakonec dochází k proměně těch správných surovin v dokonalý soulad. Jako by se v talíři s hustou polévkou rozpouštěla osobní tragédie a došlo k poznání hlubšího smyslu životních zvratů.
V první části knihy vyprávím příběh. Druhá část je věnována toskánským receptům. Uvádím zde jejich seznam.
REJSTŘÍK RECEPTŮ / ÚTĚK DO TOSKÁNSKA
Acquacotta
Cacciucco
Cibreo
Castagnaccio
Cecina
Crema di ceci e baccalà
Coniglio all’etrusca
Crostini misti
· Con cavolo nero e pecorino
· Con ricaglie di pollo
· Salsiccia e stracchino
· Con zucchine
Fagioli al fiasco
Lampredotto all’uccelletto
Panforte di Siena
Pappa al pomodoro
Pasta e fagioli
Pici all’aglione
Pizza margherita
Quaglie al vino bianco
Ragù di cinghiale
Ragù di lepre in bianco
Ribollita
Schiacciata all’uva
Stracotto di manzo
Zuppa d’orzo
Komentáře
Okomentovat