Slávky na víně
Slávky a léto patří k sobě.
Někoho slávky mohou odradit tvrdou skořápkou, přitom se dají upravit velmi jednoduše. Působením tepla uzavřená skořápka praskne a vydá svůj poklad. Slávky jsou kupodivu cenově dostupné, kilo pořídíte přibližně za 100 Kč. Ale pozor, z mušlí vznikne velký odpad, tak jich raději kupte dostatek (počítejte s 500 g hrubé váhy na osobu).
Základem úspěchu je pokrm ze slávek nepřeplácat, aby vynikla lahodná a jemná chuť mořských darů. Nejvíce času zabere čištění slávek, i když dnes se prodávají slávky již předčištěné. Jak na čištění, se dočtete zde.
Slávky na bílém víně
Suroviny:
(pro 2 osoby)
1 kg očištěných slávek
3 lžíce dobrého olivového oleje extra panenského
3 lžíce dobrého olivového oleje extra panenského
2
stroužky česneku
100 ml suchého bílého vína (např. Rulandské šedé, Rulandské bílé)
100 ml suchého bílého vína (např. Rulandské šedé, Rulandské bílé)
hrst
nasekané hladkolisté petržele
čerstvě
mletý pepř (můžete vynechat)
Postup:
- Do hluboké pánve nalijte olivový olej, rozehřejte ho a přidejte česnek nakrájený na plátky.
- Lehce osmahněte, ale pozor, česnek nesmí zhnědnout.
- Přidejte důkladně očištěné slávky a podlijte bílým vínem. Nesolte, protože slávky žijí v mořské vodě, která si při jejich otevření dostane ven a pokrm přisolí.
- Poduste na mírném ohni, dokud se slávky neotevřou (5 - 6 minut).
- Část skořápek můžete odebrat, část ponechat.
- Slávky posypejte nasekanou petrželí, opepřete podle chuti a servírujte v hlubokém talíři.
MŮJ TIP: Zapomeňte na lžíci a jemně navinulou šťávu srkejte pomocí skořápek.
Komentáře
Okomentovat