Slávky na víně

Slávky a léto patří k sobě.

Někoho slávky mohou odradit tvrdou skořápkou, přitom se dají upravit velmi jednoduše. Působením tepla uzavřená skořápka praskne a vydá svůj poklad. Slávky jsou kupodivu cenově dostupné, kilo pořídíte přibližně za 100 Kč. Ale pozor, z mušlí vznikne velký odpad, tak jich raději kupte dostatek (počítejte s 500 g hrubé váhy na osobu).

Základem úspěchu je pokrm ze slávek nepřeplácat, aby vynikla lahodná a jemná chuť mořských darů. Nejvíce času zabere čištění slávek, i když dnes se prodávají slávky již předčištěné. Jak na čištění, se dočtete zde.

Slávky na bílém víně


 


Suroviny:
(pro 2 osoby)
 
1 kg očištěných slávek
3 lžíce dobrého olivového oleje extra panenského
2 stroužky česneku
100 ml suchého bílého vína
(např. Rulandské šedé, Rulandské bílé)
hrst nasekané hladkolisté petržele
čerstvě mletý pepř (můžete vynechat)

Postup:
 
  1. Do hluboké pánve nalijte olivový olej, rozehřejte ho a přidejte česnek nakrájený na plátky. 
  2. Lehce osmahněte, ale pozor, česnek nesmí zhnědnout. 
  3. Přidejte důkladně očištěné slávky a podlijte bílým vínem. Nesolte, protože slávky žijí v mořské vodě, která si při jejich otevření dostane ven a pokrm přisolí. 
  4. Poduste na mírném ohni, dokud se slávky neotevřou (5 - 6 minut). 
  5. Část skořápek můžete odebrat, část ponechat.
  6. Slávky posypejte nasekanou petrželí, opepřete podle chuti a servírujte v hlubokém talíři.

MŮJ TIP: Zapomeňte na lžíci a jemně navinulou šťávu srkejte pomocí skořápek.

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky