Uvařte si lektvar z pampelišky

 

 
 
 

Zahrádkáři ji považují za nepřítele, kterého se nejde jen tak zbavit. Sílu "plevele" ale můžeme využít ve prospěch zdraví. Pampeliška je totiž léčivá od kořene až po květ, tak proč si na jaře nedopřát super zdravou pampeliškovu kúru.

 
Jak na odvar z pampelišky:
  1. Vydloubněte pampelišku i s kořenem. Hlínu oklepejte.
  2. Napusťte dřez vodou, přidejte jedlou sodu nebo sůl a nechte pampelišku máčet. Špína se líp rozpustí.
  3. Pampelišku opláchněte pod proudem studené vody a nasekejte.
  4. Nasekanou pampelišku dejte do kastrolu a přidejte vodu tak, aby směs zcela zakryla.
  5. Přiveďte k varu a jakmile začne směs probublávat, odstavte hrnec ze zdroje tepla. Hrnec přiklopte a pampelišku nechte přes noc v chladu louhovat.
  6. Druhý den směs přeceďte (můžete použít cedník vyložený plátnem) a odvar postupně konzumujte.
  7. Před podáváním lektvar trochu ohřejte (ne v mikrovlnce).
  8. V lednici vydrží odvar z pampelišky 2-3 dny. Je jemně nahořklý a tuze zdraví prospěšný.
     

Komentáře

Oblíbené příspěvky