Letní zeleninová frittata
Foto: Unsplash |
Jednodušší letní jídlo asi neexistuje. Čerstvé a sezonní zeleniny je právě teď dostatek, což je důvod, proč dělat frittatu opakovaně a pokaždé trochu jinak zkombinovat suroviny.
Frittata je ideálním jídlem na výlet. Stačí ji po vychladnutí nakrájet a zabalit s sebou. Mám ráda souhru důvěrně známých chutí, a proto ladím zelené fazolky s rajčaty, jarní cibulku s muchomůrkami růžovkami, červené papriky s bramborami a tymiánem nebo kapustu s mangoldem. Navíc frittata patří k úsporným jídlům, protože můžete spotřebovat nejrůznější zbytky.
FRITTATA S KAPUSTOU, ŠPENÁTEM A RAJČATY
Suroviny:
- 200 g listové kapusty
- 1 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 200 g čerstvého špenátu
- 200 g keříkových rajčat
- 2 snítky tymiánu
- 8 středně velkých vajec (Věnujte pozornost výběru vajec. Volba domácích vajíček nebo vajíček s kódem začínajícím číslicí 0 je projevem solidarity se zvířaty a soucitu.)
- 100 g strouhaného sýra Parmiggiano Reggiano nebo Grana Padano
- sůl a pepř
Postup:
- Kapustu opláchněte a spařte vařící vodou. Nechte okapat.
- Připravte si velkou pánev s širším okrajem. Na olivovém oleji a 50 g másla krátce orestujte spařenou kapustu a přidejte špenát. Nechte zatáhnout.
- Rajčata rozpulte a rovnoměrně rozprostřete na zeleninovou směs. Posypte lístky tymiánu.
- Vejce vyšlehejte, přidejte strouhaný sýr, osolte a opepřete.
- Vaječnou směs nalijte na zeleninu a na mírném ohni nechte zatuhnout. Trvá to 10 - 15 minut, podle velikosti pánve.
- Pánev překryjte velkým talířem a dno pánve zabalte do utěrky. Rychle překlopte a frittatu přesuňte zpět do pánve tak, aby byla nahoře tepelně neupravená strana.
- Nechte propékat dalších 15 minut.
- Po vychladnutí nakrájejte a servíruje se salátem.
Můj tip: Vaječnou směs můžete rozředit 2 lžícemi smetany.
Komentáře
Okomentovat