Jaká bublanina je nejlepší?
S bublaninou mám vážný vztah, dokonce tak vážný, že o bublanině píšu básně. Můj vztah k bublanině trvá už od dětství. Jakmile začne dozrávat první letní ovoce, těším se na tuhle "buchtu".
Letní sobotní dopoledne a bublanina. |
Stanovila jsem si pro sebe pár pravidel.
- právě upečená
- rozprostřená na plechu
- nízká, se spoustou ovoce
- nakrájená na čtverečky
- posypaná cukrem nebo drobenkou
- nadýchaná jako peřinka
Přestože existuje mnoho receptů na bublaninu, hlavně těch rychlých, kdy se do těsta přidává olej a hodně kypřicího prášku, já se ráda obracím pro inspiraci do starých kuchařských knížek.
PIŠKOTOVÁ BUBLANINA S VIŠNĚMI
Suroviny:4 vejce od sousedových slepiček (nebo vejce s kódem začínajícím číslicí 0 - více o mé posedlosti vejci zde)
200 g krupicového cukru
1 lžíce horké vody
200 g polohrubé mouky, prosáté
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička citronové kůry
700 g vypeckovaných višní
moučkový cukr na posypání
Postup:
- Oddělte žloutky od bílků.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem a horkou vodou do bílé pěny.
- Do žloutkové směsi po lžících zapracujete mouku smíchanou se sodou a citronovou kůrou a dotuha vymíchaný sníh z bílků.
- Plech vyložte pečicím papírem (nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou) a nalijte na něj těsto.
- Povrch těsta poklaďte višněmi.
- Troubu rozehřejte na 190 °C a vložte do ní plech s těstem.
- Po 15 minutách snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20 minut.
- Vyzkoušejte jestli je těsto propečené a do středu zapíchněte párátko. Pokud je po vytažení suché, bublanina je hotová.
- Po vychadnutí odloupněte ze spodní strany pečicí papír a bublaninu nakrájejte na kostky. Posypte moučkovým cukrem a podávejte.
MŮJ TIP: Nedoporučuju snižovat dávku cukru. Višně jsou kyselé a v piškotu sladkém, tak jak má být, chutnají naprosto skvěle.
Těsto vypadá tence, ale při pečení vyskočí. |
Komentáře
Okomentovat