Jaká bublanina je nejlepší?

S bublaninou mám vážný vztah, dokonce tak vážný, že o bublanině píšu básně. Můj vztah k bublanině trvá už od dětství. Jakmile začne dozrávat první letní ovoce, těším se na tuhle "buchtu". 

Letní sobotní dopoledne a bublanina.

Stanovila jsem si pro sebe pár pravidel.

Bublanina musí být: 
  • právě upečená 
  • rozprostřená na plechu
  • nízká, se spoustou ovoce
  • nakrájená na čtverečky
  • posypaná cukrem nebo drobenkou
  • nadýchaná jako peřinka

Přestože existuje mnoho receptů na bublaninu, hlavně těch rychlých, kdy se do těsta přidává olej a hodně kypřicího prášku, já se ráda obracím pro inspiraci do starých kuchařských knížek.

PIŠKOTOVÁ BUBLANINA S VIŠNĚMI

Suroviny:

4 vejce od sousedových slepiček (nebo vejce s kódem začínajícím číslicí 0 - více o mé posedlosti vejci zde)
200 g krupicového cukru
1 lžíce horké vody
200 g polohrubé mouky, prosáté
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička citronové kůry
700 g vypeckovaných višní
moučkový cukr na posypání

Postup:
  1. Oddělte žloutky od bílků.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem a horkou vodou do bílé pěny.
  3. Do žloutkové směsi po lžících zapracujete mouku smíchanou se sodou a citronovou kůrou a dotuha vymíchaný sníh z bílků.
  4. Plech vyložte pečicím papírem (nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou) a nalijte na něj těsto.
  5. Povrch těsta poklaďte višněmi.
  6. Troubu rozehřejte na 190 °C a vložte do ní plech s těstem.
  7. Po 15 minutách snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20 minut.
  8. Vyzkoušejte jestli je těsto propečené a do středu zapíchněte párátko. Pokud je po vytažení suché, bublanina je hotová.
  9. Po vychadnutí odloupněte ze spodní strany pečicí papír a bublaninu nakrájejte na kostky. Posypte moučkovým cukrem a podávejte.

MŮJ TIP: Nedoporučuju snižovat dávku cukru. Višně jsou kyselé a v piškotu sladkém, tak jak má být, chutnají naprosto skvěle.

Těsto vypadá tence, ale při pečení vyskočí.

VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY NA BUBLANINU:

→ JEMNÁ BUBLANINA S MORAVSKÝMI MERUŇKAMI
BUBLANINA PODLE SANDTNEROVÉ


Komentáře

Oblíbené příspěvky