Zlatá husa

Nastal čas zimy a s ní přichází i chuť na jídla, která jsou plná tepla. Takový pocit navodí právě vytažená pečínka z trouby. Křupavá, dozlatova vypečená kůrka a měkké masíčko rozpadající se na jazyku.




Husa od Zemana 

Dobře upéct velký kus masa, a mezi takové můžeme sedmikilovou husu počítat, je umění. Doba pečení a celkové zacházení s husou se odvíjí od toho, jakou pozornost a také finanční částku investujete do nákupu husy. Od koho husa je? Jak dlouho a čím ji krmili? Běhala na čerstvém vzduchu? Na takové otázky vám dá odpověď jedině zodpovědný chovatel drůbeže. Jednoho takového znám z farmářského trhu na Spořilově. S panem Zemanem si můžu o huse povídat hodiny. Protože jsou Zemanovy husy vyhlášené, musí se objednávat dopředu, a to jsem letos udělala i já.

Pomalé domácí pečení

Z trhu pyšně odcházím s obrovskou husou. Doma vyndám vnitřnosti, pečlivě očištěné a nacpané v dutině břišní. Bude z nich skvělá polévka, do které přidám ještě krk. Stranou dávám játra na knedlíčky. Pustím se do porcování husy. Z křídel odříznu letky (házím je do vývaru) a z trupu oddělím obě stehna. Vypadá to, že husa je pořádně tučná! To je dobře, protože vyškvařeným sádlem můžu obdarovat řadu lidí. Moje kamarádka Eva, vynikající kuchařka, tvrdí, že neexistuje lepší omastek než husí sádlo! Všechny části husy potřu solí a vložím do pekáče. Přikryju druhým pekáčem a nechám péct přes noc (asi 8 hodin) na 100 °C. V průběhu pečení zkontroluju hladinu tuku a případně část odeberu naběračkou do čistých skleniček. Maso občas přeleju výpekem, ale neobracím, aby se nerozpadlo.

Velké finále

Druhý den, když už jsou nachystané další složky slavnostního oběda, tedy knedlíky a dva druhy zelí, zvýším teplotu na 200 °C a půl hodinu před podáváním husu dozlatova dopeču. Během dopékání kůži několikrát přeleju výpekem, aby se nevysušila. Před podáváním oddělím prsa a křídla. Kdo se přihlásí nejdřív, dostane stehýnko!

Můj tip

Podobně jako husu můžete péct i kachnu nebo krůtu. Když pomalé pečení přes noc jednou vyzkoušíte, určitě se k němu vrátíte. Tahle metoda je totiž naprosto spolehlivá!

Máte rádi pečínku?

Vyzkoušejte k ní typické anglické puddings.

Komentáře

Oblíbené příspěvky