Nedělní pečínka s yorkshirskými puddings
Až Jamie Oliver v jednom ze svých televizních programů definitivně vyvrátil mýtus o dobrotě, v anglofonním prostředí známé jako puddings. Není to žádný sladký vaječný krém, ale slaný bochánek, který se skvěle hodí jako doprovod k masitým jídlům.
Jak na yorkshirské puddings?
Těsto se podobá tomu palačinkovému a zvláštnost spočívá v přípravě puddings. Potřebujete formu na muffiny, jejíž dolíky zajistí kulaťoučký tvar nadýchaných puddings.
Yorkshirské puddings
Suroviny:
2 vejce
100 ml čerstvého polotučného mléka (můžete z poloviny nahradit perlivou vodou, těsto bude lehčí)
100 g hladké mouky
špetka soli
kvalitní jednodruhový rostlinný olej neutrální chuti (slunečnicový, řepkový)
Postup:
Vejce rozšlehejte v mléce a do tekutiny postupně zapracujte mouku. Mírně osolte a nechte půl hodiny odstát (těsto můžete zadělat mnohem dříve a nechat odležet v lednici, prospěje mu to).
Připravte si formu na 12 mufinů a pro snadnější manipulaci ji umístěte na velký plech. Do každého důlku nalijte asi půl lžičky oleje. Vložte na 15 minut do trouhy rozpálené na 230 °C. Olej by měl být opravdu hodně horký, díky vysoké teplotě těsto řádně vyběhne.
Do každého důlku nalijte těsto, mělo by dosahovat do dvou třetin.
Teplotu snižte na cca 200 °C (trouba musí být stále hodně horká) a pečte přibližně 15 minut. Během několika minut by mělo dojít k malému zázraku - puddings vyskočí z formy a získají dechberoucí zlatou barvu.
Foto postupu: Igor David |
Jednotlivé bochánky vyjměte a odložte na papírovou kuchyňskou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Puddings podávejte jako přílohu k hlavnímu chodu a uvidíte, jak příjemně budou hosté překvapeni!
Chutná vám pečené maso? Co si upéct husu, a to hezky pomalu...
Komentáře
Okomentovat