Slaný italský koláč Torta pasqualina


Recept pochází z Ligurie a je typickou ozdobou italské velikonoční tabule. Zelená náplň symbolizuje přicházející jaro a vejce uprostřed odkazuje k novému životu. Kombinace špenátu, ricotty a vajec se ukrývá v listovém těstě, ale můžete použít také těsto křehké nebo těsto filo.

Velikonoční koláč Torta pasqualina

600 g hotového listového těsta
700 g čerstvého špenátu
600 g ricotty
4 lžíce smetany
80 g nastrouhaného parmezánu
muškátový oříšek
sůl a pepř
4 natvrdo vařená vejce
1 celé rozšlehané vejce
1 rozšlehaný žloutek na potření

Těsto rozdělte na poloviny a každou z nich rozválejte na plát silný 1 cm. Připravte si rozkládací dortovou formu (průměr 25 cm) a dno i stěny vyložte pečicím papírem.

Špenát spařte horkou vodou a nechte ho vychladnout. Poté ho přeceďte a vyždímejte, abyste špenát zbavili tekutiny. Špenát nasekejte a promíchejte se 400 g ricotty, smetanou, polovinou parmezánu a strouhaným muškátovým oříškem. Směs osolte a opepřete podle chuti.

V jiné míse smíchejte zbývající ricottu (200 g) se 40 g parmezánu a rozšlehaným vejcem. Dochuťte muškátovým oříškem, solí, pepřem a prošlehejte.

První polovinu těsta vložte do formy tak, aby těsto přesahovalo přes okraj. Dno propíchejte a rozložte na něj špenátovo-ricottovou směs. Do náplně posaďte vejce. Na ně naneste ricottovou směs. Povrch zakryjte druhou polovinou těsta, okraje přehněte tak, aby utvořily okraj. Ten můžete dekorovat pomocí vidličky, stejně jako povrch koláče.


Troubu předehřejte na 180 °C. Povrch koláče potřete rozšlehaným žloutkem, vložte ho do vyhřáté trouby a pečte, dokud povrch nezezlátne (asi 40-50 minut).

Po  úplném vychladnutí (doporučuju nechat odležet v lednici do druhého dne) porcujte na klínky a podávejte na Boží hod velikonoční.

Komentáře

Oblíbené příspěvky