Na medu pečená zelenina se salsou verde


Podzimní úroda je štědrá a nabízí pestrý výběr zeleniny. Zdánlivě obyčejná mrkev, petržel, brambory a česnek se mohou proměnit v jednoduché jídlo všedních dnů.
Když zajdete na nejbližší trh, naplníte košík podzimní zeleninou raz dva. K pečené zelenině podávejte originální studenou omáčku. Já mám ráda salsu verde (zelenou omáčku), která pochází ze severoitalského Piemontu, kde tradičně tvoří doprovod k vařeným masům.

Na medu pečená zelenina
4 osoby

8 českých mrkví, očištěných a oškrábaných
8 českých petrželí, očištěných a oškrábaných
10 českých brambor typu B
1 palička českého česneku
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu od vašeho oblíbeného včelaře
sůl a čerstvě mletý pepř

Salsa verde (zelená omáčka)

svazek hladkolisté petržele, nasekané nadrobno
4 plátky den staré bagety, nasucho opečené a nastrouhané 
2 sardelová očka
2 stroužky česneku, rozdrcené
1 lžička kaparů naložených v sladkokyselém nálevu, nasekaných nadrobno
2 lžičky bílého vinného octa
5 lžic olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Jakmile začne vřít, osolte ji a vložte do ní na 6 minut celé mrkve a petržele. V jiném hrnci uvařte brambory ve slupce. Vařte je po dobu asi 14 minut tak, aby byly uvařené, ale ne zcela doměkka. Všechnu zeleninu slijte. Mrkve a petržele rozpulte, brambory nakrájejte na kolečka. Zeleninu rozložte na plech vyložený pečicím papírem, přidejte stroužky česneku a vydatně zakapejte olivovým olejem a medem. Osolte, opepřete a pečte při 210 °C po dobu 20 minut.

Mezitím si připravte smícháním všech ingrediencí studenou omáčku salsa verde. Pokud vám připadá řídká, můžete přidat na zahuštění jeden vařený a nastrouhaný žloutek. Zeleninu rozložte na nahřáté talíře a podávejte se salsou verde. Kdo má rád česnek, může ho vymačkat a dochutit jím zeleninu.



Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky