Italský bílý chléb - pane casareccio



Nic nezútulní domov víc než vůně čerstvého chleba. Kvašením nafouknuté těsto patří ke kulinárním zázrakům, které si dopřávám, jak jen to jde.
Při přípravě těsta se nebojte používat ruce, čím víc se budete těsta dotýkat, tím lepší bude výsledek. 

Nebojte se hnětení a toho, že těsto lepí, práce s těstem je oslavou života.


Italský bílý chléb - pane casareccio


Suroviny:

500 g hladké mouky s vysokým obsahem lepku
50 ml olivového oleje extra panenského + další na potření
300 ml vlažné vody
25 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
1-3 lžičky soli (množství soli upravte podle vlastní chuti)

Postup:

  • V porcelánovém hrníčku rozdrobte droždí, zasypte ho cukrem, přidejte lžíci mouky a lžíci vody. Nechte půl hodiny odstát, objem by se měl zněkolikanásobit. 
  • Do velké mísy prosejte mouku, smíchejte ji se solí a uprostřed udělejte důlek. Do něj nalijte olej, vodu a vypracujte elastické těsto. Nejdříve zpracovávejte těsto dřevěnou vařečkou, potom se pusťte do ruční práce. 
  • Přikryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, třeba na okraji plotny, nebo poblíž topení. 
  • Až těsto zdvojnásobí objem, vyklopte ho na pracovní desku a pořádně prohněťte. 
  • S těstem několikrát udeřte o desku stolu, tím z něho vytlačíte vzduchové bubliny. 
  • Mísu vysypte moukou, vložte do ní znovu těsto a jeho povrch potřete olivovým olejem. Nechte kynout další hodinu.
  • Těsto vyklopte na plech vyložený pečicím papírem a lehce ho posypte mouku. 
  • Když bude plech vyhřátý, těsto se bude o to více radovat.
  • Troubu rozehřejte na maximum (což u mne znamená 250 °C) a plech vložte na horní příčku. 
  • Pečte 25 minut při nejvyšší teplotě, pokud se povrch připéká, přikryjte bochník alobalem. Horký vzduch zajistí, že se vytvoří silnější vrstva kůrky. 
  • Po uplynutí této doby chléb zkontrolujte, podle potřeby otočte, aby byl rovnoměrně upečený ze všech stran. 
  • Dopékejte další 10-15 minut podle velikosti bochníku a podle výkonu trouby.
  • Nechte vychladnout půl hodiny na mřížce a pak bochník rozkrojte vroubkovaným nožem. 

Kůrka bude zvonit a střídka bude tak nadýchaná, že se rozplyne na jazyku.


Rádi doma pečete jako já? Vyzkoušejte recepty na domácí focacciu nebo křupavé grissini.

Komentáře

  1. 4 lžičky soli jsou moc, chleba vyšel přesolený. Ale líbí se mi konzistence střídky a krásně křupavá kůrka, zkusím upéct znovu s polovičním množstvím soli. Vypadá to že jsem našla recept na dobrý rychlý chleba bez kvásku, díky. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za feedback, recept poupravím.

      Vymazat
    2. Slané pečivo chce 20g soli na 1kg mouky, vždycky vážit!

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky