Sardinky pečené v domácí bylinkové strouhance
Ve vzduchu pozdního léta se vznáší touha po moři. Když chystám ryby, odměnou je mi slaná mořská vůně, která ulpívá na rukou.
Práce je to krásná. Opláchnout rybičky pod proudem studené vody, oddělit hlavu a vyjmout kostru. Rozložit na utěrku a usušit do poslední kapky. Rozehřát troubu, plech vyložit pečicím papírem a ponořit se do přípravy.
Sardinky pečené v domácí bylinkové strouhance
(Pro 6 osob)
1 kg sardinek, pečlivě omytých, vykostěných a zbavených šupin
3 plátky staršího bílého chleba, nasucho opečeného
hrst bylinek (nasekaná petržel, máta, šalvěj)
nastrouhaná kůra z jednoho bio citronu
mořská sůl
olivový olej extra panenský
Plátky chleba rozmixujte společně s bylinkami a mořskou solí. Přemístěte do hluboké mísy a přidejte osušené sardinky. Rybičky několikrát prohoďte v míse, aby se obalily ze všech stran. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a vydatně zakapejte olivovým olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 210 °C po dobu zhruba 20 minut. Sardinky by měly být jen zlehka propečené, nikoliv vysušené. Přemístěte na servírovací mísu a posypte nastrouhanou citronovou kůrou. Jezte rychle a pokud možno rukama, aby se na nich rozvonělo moře.
Tohle chci už hodně dlouho ochutnat :) Tečou mi tu sliny, díky za připomenutí receptu , asi zajedu brzo do marka na nákup rybek
OdpovědětVymazatJe to dobrota, Jani, sardinky jsou podle mě opomíjené a zrovna v Makru jsou k dostání za dost výhodnou cenu.
VymazatUrčitě zkusím. Zatím jsem je jen fritovala.
Vymazat