Chřestový krém se šeříkovým kvítím
Otázka těchto dní zní - kolik chřestu dokážete spořádat? A v jaké formě? Já se nemůžu nabažit přílivové vlny téhle delikátní zeleniny a chřest vyhlašuju za jarního krále mé kuchyně.
Recept:
Chřestový krém bez mouky a smetany
500 g bílého chřestu, nejlépe českého (na zeleninový vývar můžete použít chřestové zlomky, nebo také oškrábané slupky)
50 g másla2 lžíce olivového oleje
1 malá cibulka, nadrobno nakrájená
1 dl bílého vína (sauvignon, ryzlink rýnský)
1,5 l zeleninového vývaru
muškátový oříšek
sůl a čerstvě mletý pepř
jedlé květy na zdobení
Chřest omyjte, odlomte dřevnaté konce (2-4 cm). Stonky oloupejte škrabkou od hlavičky směrem dolů.
Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a přidejte olej. Nechte zpěnit cibulku, vhoďte chřest (kromě špiček) a zalijte vínem a vývarem. Osolte, opepřete a dochuťte strouhaným muškátovým oříškem.
Vařte 30 minut a potom směs rozmixujte tyčovým mixérem. Kdo chce docílit jemnější struktury polévky, ať neváhá krém propasírovat přes plátno, které zachytí dřevnatá vlákna. Dobře poslouží také mlýnek na zeleninu. Hotový krém servírujte do hlubokých talířů, zdobte chřestovými špičkami a jedlými květy.
O běžně dostupných jedlých květech najdete více informací zde.
O běžně dostupných jedlých květech najdete více informací zde.
Vyzkoušejte i další recepty s chřestem:
Komentáře
Okomentovat