Králík podle Toskánců



Někdy se přihodí, že otevřete okno a do kuchyně zavane svěží toskánský vzduch. Už jen výhled na oblé pahorky, kterým místní říkají "poggio", navodí v duši mír. Stačí málo, vlastně jen tak být, zhluboka dýchat a rozhlížet se kolem. Toskánská povaha ale osamocenému meditování nepřeje. V průběhu dne obdržíte několik pozvání, týkají se - jídla. Čeho jiného v tomto kraji s otevřenou náručí.
Stává se, že přijmete pozvání na oběd, ale zůstanete i na večeři. Ani nepostřehnete jak utíká čas. Přestože západní část Toskánska omývá Tyrhénské moře, kuchyně je založená především na mase, luštěninách a hutných polévkách. Módní restaurace při pobřeží servírují krevety a sépie v rafinovaných úpravách, ale v srdci Toskánska, kde je mi tak dobře, převažuje na talíři zvěřina, hovězí steak z plemene Chianina nebo králík.



Králík na etruský způsob

1 králík o váze přibližně 1 kg, rozporcovaný
1 cibule, nakrájená
2 stroužky česneku
150 g černých oliv
10 keříkových rajčat
2 dl zeleninového vývaru
2 dl červeného vína, nejlépe Chianti Classico
4 lžíce olivového oleje
špetka muškátového květu
čerstvý rozmarýn

Postup:
  • Porce králíka opláchněte a osušte. 
  • Osolte a opepřete ze všech stran. 
  • V hrnci s těžkým dnem rozehřejte olej, vložte na něj porce králíka a dozlatova opečte. Potom maso vyjměte do hlubokého talíře. 
  • Na olej vložte cibuli a česnek. 
  • Nechte zesklovatět a potom česnek vyjměte. 
  • Do hrnce vraťte maso, včetně šťávy, která se do talíře uvolnila. 
  • Přidejte olivy, rajčata a muškátový květ, podlijte vývarem a vínem a na pomalém ohni duste zhruba hodinu.

 






Komentáře

  1. V neděli jsem sledovala šéfa Pohlreicha, co všechno z jednoho králíka navařil, jednoduché recepty, a teď další tvůj do sbírky. V jednoduchosti je krása, podle tvé knihy jsem už vařila kuře na paprikách, taková nádherná chuť, tak už větřím, jaká nádhera je tento recept. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Maruško, díky za komentář. Za tenhle recept ručím, vařila jsem ho několikrát a ani jsem neměla možnost vyzkoušet doporučení, že prý je tenhle králík nejlepší druhý den. Mizí rychle.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky