Staromódní švestkový koláč



Švestky jsem vždycky považovala za podstatnou a typickou součást pozdního léta. Nebo snad začínajícího podzimu? Koláč z kynutého těsta s poctivou drobenkou nenajdete v moderních cukrářských knihách, kde se většina moučníků honosí francouzským či anglickým názvem. Ale má moji důvěru, protože chutná a voní po babičce.
Fascinující vůni švestek si toužím užít po všechny následující dny. V těžkém litinovém hrnci se pomalu táhnou švestková povidla s kapkou portského vína a badyánem. Nasládlá vůně proniká okny ven a láká na návštěvu pracovité včelky.


Švestkový koláč z kynutého těsta
na 2 plechy

200 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
20 g čerstvého droždí 
100 g moučkového cukru + další na posypání
2 žloutky 
4 lžíce rozpuštěného sádla
2 lžíce podmáslí
200 ml plnotučného mléka
500 g opraných, vypeckovaných a rozpůlených švestek
 
Máslová drobenka:

100 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla

V hluboké míse smíchejte oba druhy mouky s rozdrobeným droždím a cukrem.

V jiné míse prošlehejte žloutky s rozpuštěným sádlem, rozřeďte vlažným mlékem a podmáslím. Tekutinu zapracujte do sypké směsi.

Vypracujte nepříliš tuhé těsto (podle potřeby přidejte mléko nebo mouku) a nechte ho na teplém místě hodinu kynout. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a povrch poklaďte švestkami.

Posypejte drobenkou, kterou vytvoříte smícháním všech ingrediencí.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut, dokud okraje těsta nezezlátnou. Zda je těsto upečené zkontrolujte špejlí – upečené těsto by se nemělo lepit.



Komentáře

  1. Takovýhle tradiční koláč je nejlepší. Podobný dělá moje babička a musím říct, že je naprosto úžasný. Tenhle vyzkouším. Švestkové koláče mám nejradši :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky