Raw pesto ze syrové cukety
Jak dlouho trvá léto? Sto dní? Velkorysá doba na to, abychom se dosyta nabažili letní zeleniny a mezi tu nejjemnější počítám mnohotvárnou cuketu. Vybírám vždycky co nejmenší a nejpevnější plody, aby při tepelné úpravě něco vydržely. Anebo cuketu používám syrovou, všude tam, kam přijde okurka.
Vzhledem ke složení cuket (90 % vody) se vyplatí tuto delikátní zeleninu nejdřív nějaké té vody zbavit - díky nasolení. A potom zprudka opražit při vysoké teplotě anebo nastrouhat a rovnou sníst.Pesto ze syrové cukety
Suroviny:
2 menší pevné cukety
100 g oloupaných mandlí + opražené mandle na zdobení
3 stroužky česneku, rozmačkaného
80 g strouhaného parmezánu
2 lžíce olivového oleje
čerstvá petržel a sezamová semínka na zdobení
opečený toastový chléb
Postup:
- Cukety nastrouhejte na jemném struhadle, osolte a nechte na cedníku okapat.
- Po půl hodině vymačkejte přebytečnou vodu a přemístěte do mísy.
- Přidejte česnek, mandle, parmezán a lžíci oleje.
- Rozmixujte tyčovým mixérem.
- Podávejte na opečeném toastovém chlebu a zakapejte zbývajícím olejem (1 lžíce).
- Zdobte plátky opražených mandlí, čerstvou petrželí a sezamovými semínky.
Cuketa zrovna včera došla. Spotřebovali jsme ji na cuketové lasagne, ale snad nám teta ještě nějakou dá. Kupovat v obchodě se mi jí nechce, když teta má takové obry :D
OdpovědětVymazatParádne Evičko! Ja som síce surovej cukete na chuť neprišla a ani nejdem pokúšať, ale cuketové bruschetky sú aj u nás veľmi obľúbeným ľahučkým jarno-letným jedlom.
OdpovědětVymazat