Kuřecí vývar, lehce fusion


Sotva splní poslední šálek vývaru svůj šlechetný úkol, hned přistavím na plotnu další hrnec plný kostí a zeleniny. Do tekutiny se pozvolna uvolňuje to nejlepší a já spřádám plán, že tentokrát naservíruju vývar trochu jinak - po způsobu dálného východu. Místo krátkých vaječných nudlí vložím do vývaru při servírování dlouhé rýžové, přidám chilli papričku, jarní cibulku a hrst koriandru nebo perilly. Nebo taky kopřivy či hluchavky, záleží na odvaze spolustolovníků.

Tentokrát jsem se rozhodla pro vývar světlý, a tak házím do studené vody:

1 kuřecí skelet
2 mrkve
1 pórek
1 kedlubnu
1 petržel
2 cm kousek zázvoru
2 nožičky řapíkatého celeru
1 cibuli propíchanou hřebíčkem skrz naskrz
bobkový list
nové koření

K podávání:
vařené rýžové nudle, chilli paprička, jarní cibulka, čerstvé bylinky (koriandr, hladkolistá petržel, perilla)

Všechno to bohatství zaleju vodou až po okraj a přivedu k varu. Protože se mi příčí vyhazování, najdu v lednici tu kousek fenyklu, tamhle tvrdé stonky petržele, zapomenutou polovinu citronu, a hned vedle kousek květákového košťálu. Než postavím na vývar, prohledám zkrátka lednici a všechno, co v ní je, okamžitě použiju. Až začne tekutina vřít, stáhnu oheň a začnu krásnou hru se sbíráním pěny, která se tvoří pořád dokola. Voda na plotně bublá dvě hodiny i déle, je krásné na vývar zapomenout a nechat ho jemně šeptat pradávnou píseň. Těsně před koncem vývar mírně osolím a odstavím. Sleju přes plátno do čistého hrnce, oberu maso a zvlášť uvařím rýžové nudle. Pak už jen zbývá vyměnit hluboké talíře za mističky a zalít rýžové nudle vývarem, přidat maso, jarní cibulku, nasekanou chilli papričku a bylinky. Když o tom tak přemýšlím, mám ráda spíše netradiční podoby vývaru, třeba tenhle s domácími těstovinami - tortellini.

Vývar v sobě zachycuje radost ze samé podstaty vaření, nechť se jeho sláva šíří dál.

Komentáře

  1. Ahoj, u mě na blogu právě probíhá Giweavay, tak se přihlaš :)

    http://nm-fitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky