Kuskus ze syrového květáku



S příchodem jara se v ovzduší vznáší magické zaklínadlo: DETOXIKACE. Detoxikovat jsem se začala už před mnoha lety, naprosto nevědouc a mimo sezonu. Zjistila jsem totiž, že  mi náramně prospívá porce syrové zeleniny každý den. Důkazem byla projasněná pleť, hustší vlasy a příliv energie bez věčné chuti na sladké.
Všechny kamarádky chtěly znát tajemství mého omlazení. Odpovídala jsem, že je to přece tak jednoduché, stačí si dát velký salát každý den. Ty nejjednodušší věci se ale někdy zdají nejsložitější. Kdo by si denně kupoval hromadu zeleniny! Neobsahuje zelenina náhodou obrovské množství dusičnanů, které se mění v rakovinotvorné látky? A pak, syrová zelenina je celkem nudná a její chroupání nepřináší chuťovým buňkám žádný zvláštní požitek. Moudré je zbavit se neprospěšných návyků a s pravidelností se naprogramovat na návyk zdraví prospěšný. Jinými slovy, budete-li jíst zeleninu každý den po dobu jednoho měsíce, zvyknete si na ni tak, že o ni bude vaše tělo škemrat. Když si totiž zeleninu jednou nedáte, bude vám něco podstatného chybět. Něco, co nutně potřebuje váš vnitřek k tomu, aby kvetl a žil. Způsobů, jak syrovou zeleninu konzumovat, je neskutečně mnoho a Francouzi a Italové dokázali tuto zásadu zakomponovat do jídelníčku s elegancí sobě vlastní. Salade nebo insalata nesmí na jídelním stole chybět nikdy, často se přidá i pořádná mísa s crudités, nakrájenou syrovou zeleninou. I zapřisáhlí odpůrci syrové zeleniny mě po ochutnání níže uvedeného pokrmu zavalili žádostmi o recept. Kuskus ze syrového květáku je totiž nesmírně lahodný.



1 květák
1 menší červená cibule
2 kapie
6 sušených rajčat
10 černých oliv
hrst nasekané petrželky a máty

Zálivka:
2 dl extra panenského olivového oleje
šťáva z jedné mandarinky nebo z pomeranče
sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
výhonky řeřichy na ozdobu

Květák ponořte na hodinu do studené vody a přidejte dvě lžíce mořské soli. Sůl vodu změkčí a květák se díky ní lépe pročistí. Květák osušte papírovou utěrkou, rozeberte ho na růžičky a vložte do mixéru. Rozsekejte na drobečky. Kdo nerad rychlootáčky, může květák nastrouhat.




Květákovou drť přendejte do velké mísy, přidejte nasekanou cibulku, papriky, rajčata, olivy a bylinky. Zálivku vytvořte smícháním všech ingrediencí a vpracujte ji do směsi. Nechte odležet v chladu a podávejte s výhonky řeřichy.






Proč jíst květák?

Pro svůj podíl vody a značné množství biolátek patří k nejzdravějším zeleninám. Pozoruhodný je vysoký obsah kyseliny listové, která je nepostradatelná pro růst buněk a krvetvorbu. Léčivé působení květáku na sliznici tlustého střeva je nejlepší prevencí rakoviny. Květák je také obzvlášť bohatý na vitamin C, draslík a kyselinu nikotinovou, navíc obsahuje stopové prvky jako zinek, měď, jód a fluor.

Komentáře

  1. Tak tohleje úžasný recept, vtipná náhražka kuskusu :))))

    OdpovědětVymazat
  2. Výborný oběd nebo rychlá večeře. Je téměř bez cholesterolu a navíc moc zdravý

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky