Kam za afrodiziaky? Do Hradce přece!




Vánoční atmosféra je všude kolem, pokusme se ji trochu odlehčit. Šílený adventní maratón vrcholí, takže stop, zhluboka se nadýchněte a věnujte si dárek. Což takhle absolvovat kurz vaření, který bude mít trvalejší pozitivní následky než kolikový záchvat po štědrovečerní večeři. Můžu vám slíbit, že vás naučím...

- jak čistit a připravit slávky, právě teď je jejich sezóna, a proto chutnají nejlépe!



- jak uvařit špagety "al dente", přiznávám, že mě trvalo tři roky, než jsem pronikla do tajů vaření pasty, ale vy to zvládnete dříve!


- jak přichystat typickou italskou vánoční hostinu na bázi ryb
- a také jak vařit s vášní a láskou, o které pak můžete napsat třeba knížku....

A budeme společně hodovat, povídat si o italském jídle a italských mužích, o tom jak poskládat menu podle zásad zdravé středomořské diety (mám pocit, že doposud nikdo nic lepšího nevynalezl) a hlavně - bude nám fajn!

Kdy a kde:

V lednu v kuchyňském studiu Vite Gusto v Hradci Králové, termín bude upřesněn, objednávat kurz můžete emailem na adrese: objednavky@vitegusto.cz


A co budeme vařit?


Menu č. 1. – dary země

První chod:

Spaghetti alla carbonara
Špagety po uhlířsku

(pro 2 osoby)


Špagety italské značky, například Barilla, De Cecco, Agnesi (100 g na osobu)
100 g pancetty (italské sušené slaniny) nakrájené na kostičky
Čerstvé vejce (1 na osobu, pokud je vejce větší, použijte jen žloutek)

Olivový olej

Nastrouhané sýry parmiggiano reggiano a pecorino romano, od každého stejný díl

Sůl a pepř


Pancettu nakrájejte na kostičky a osmahněte na olivovém oleji. Mezitím uvařte špagety al dente. V hrníčku rozšlehejte vejce s oběma nastrouhanými sýry, tak dlouho, až vytvoří jednolitou napěněnou hmotu, která má konzistenci těstíčka. Osolte a opepřete. Do velké mísy dejte na dno kostičky opečené pancetty, přikryjte je špagetami, zalijte rozšlehaným vejcem. Tak, a teď vám prozradím tajemství: mísu přikryjte potravinovou fólií a připevněte ji gumičkou kolem obvodu mísy. Mísou pořádně zatřepejte do všech stran, zleva doprava, shora dolů, několikrát s ní otočte. Výsledkem by měla být jemná žlutá omáčka lpící na jednotlivých špagetách. Správná carbonara je polosyrová, vajíčko nesmí působit jako usmažené, ale jako krém. Základní podmínkou pro úspěch tohoto receptu je najít správnou pancettu, která je ve velkých mezinárodních supermarketech dnes běžně k dostání. Nedoporučovala bych ji zaměňovat s klasickou českou slaninou, protože je uzená, na rozdíl od slaniny italské – ta je sušená. Pokud chcete nahrazovat, tak jedině anglickou bacon.

Druhý chod:

Saltimbocca alla romana
Telecí plátky na římský způsob

(pro 2 osoby)
4 plátky telecího masa
4 plátky prosciutta

4 lístky šalvěje

1 dl suchého bílého vína

Olivový olej

Máslo

Sůl a pepř


Plátky z telecí kýty jemně naklepejte. Na každý položte plátek prosciutta, na něj list šalvěje, vše propíchněte párátkem. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte olivový olej. Až směs zpění, vložte do ní telecí plátky. Dvě minutky opékejte a obraťte. Teprve teď je čas maso osolit, opepřit a podlít bílým vínem. Dvě minutky stačí a jemné masíčko vám skočí rovnou do pusy, jak napovídá jeho název: salt im bocca – skoč do pusy.

Menu č. 2 – dary moře

První chod:

Zuppa di cozze
Polévka ze slávek

(pro 2 osoby)


1 kg slávek
6 lžic krájených a loupaných rajčat z plechovky

2 stroužky česneku

Lžíce nasekané červené cibule nebo šalotky

Chilli paprička

Svazek petrželové natě

1 dl bílého vína

2 plátky ciabatty

Sůl

Čerstvě namletý pepř

Olivový olej


Do hluboké pánve nalijte olivový olej, rozehřejte ho a přidejte stroužky česneku. Ty nechte zezlátnout a poté je vyndejte. Přidejte cibuli a pálivou papričku, nechejte zesklovatět, poté přihoďte rajčata z plechovky, promíchejte. Přidejte důkladně vyprané mušle a podlijte bílým vínem. Mírně osolte, pozor, se solí opatrně, protože slávky žijí ve slané vodě, která si při jejich otevření dostane ven a pokrm přisolí. Poduste na mírném ohni, dokud se slávky neotevřou (5 - 6 minut). Mezitím opečte v toustovači, nebo opražte na suché pánvi, plátky ciabatty. Polévku servírujte v hlubokém talíři, posypejte petrželí, ozdobte chlebovým toastem a těsně před podáváním posypejte čerstvě namletým pepřem.

Druhý chod:

Orata al forno con le patate e olive nere
Pražma pečená na bramborách a olivách

(pro 2 osoby)


2 pražmy
10 menších nových brambor

Hrstka vypeckovaných černých oliv

2 snítky rozmarýnu

4 bobkové listy

Citron

Mořská sůl

Olivový olej

Suché bílé víno


Brambory omyjte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na 3 mm silné plátky. Pražmy operte, vyčistěte vnitřek od zbytků krve a osušte papírovou utěrkou. Osolte ze všech stran, bříško vyplňte rozmarýnem, bobkovým listem a kolečky citronu. Na pekáč si připravte pečicí papír. Doprostřed položte ryby a okraje poklaďte plátky brambor a olivami pokrájenými na kolečka, osolte. Vše zakapejte podle libosti olivovým olejem, bílým vínem a dejte péct do trouby zahřáté na 180° C.

Přijeďte, přijďte, siete tutti benvenuti! Abych nezapomněla - součástí kurzu italského vaření je i minilekce italštiny :)

Komentáře

  1. Evka,byt tak trosku blizsie,a som tam ako na koni..:)varit s tebou musi byt nepochybne zazitok:)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky to mám trochu z ruky a je to na rychlo, ale vědět to dřív, tak bych si to vybrala dopředu od Ježíška!!!

    OdpovědětVymazat
  3. to je ale zajímavé,možná se uvidíme?
    Alena i Dáša

    OdpovědětVymazat
  4. Hm, to vypada vsechno bajecne, rozhodne vyzkousim, vsechno. A dekuju za trik na carbonaru!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky