Jedno obyčejné jídlo týdně



Když se blíží Vánoce, vzpomenu si vždycky na svůj několikaměsíční pobyt ve francouzském klášteře v Pomeyrol. Hledám únik z nadbytku, kterým jsem v těchto dnech obklopená ze všech stran. Bylo mi dvacet a hledala jsem... (ne že bych doteď něco našla, ale tenkrát vše bylo víc naléhavé). Kromě kontemplace jsem u řádových sester poprvé stanula u Velké Plotny. Přímo v kraji ratatouille, melounů a samozřejmě omamné levandule. Ale teď nebudu psát ani o provensálské kuchyni, ani o duchovním hledání, nýbrž o jednom zvyku, který dodnes dodržuji.

A sice - jednou týdně uvařit to nejobyčejnější jídlo, ušetřenou částku střádat a posílat na účet charitativní organizace. Jednou týdně, většinou v pátek, jsme zkrátka obědvali ovesnou kaši. Nejdřív mi šlichtička nešla moc pod nos, ale nakonec jsem si ji zamilovala. Ono, když prostou ovesnou kaši rozředíte mlékem a osladíte medem, docílíte celkem luxusního pokrmu. Porridge vařím tu a tam i dnes, každopádně se alespoň jednou týdně snažím o bezmasý den. Dokonce jsem schopná vytvořit jídlo, o kterém byste na první pohled možná neřekli, že je postní, velmi levné a bezmasé... Dodržuji totiž postupy charakteristické pro italskou kuchyni, jen zaměním mleté maso za sójový granulát.

Gnocchi s ragú ze sójového granulátu

200 g sójového granulátu

1 kostka zeleninového bujónu
olivový olej
1 červená cibule
1 chilli paprička
2 řapíky celeru
1 mrkev
500 ml zeleninového vývaru
2 dcl bílého vína
1 konzerva loupaných rajčat
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl a pepř
parmezán podle chuti na dokončení




Sójový granulát zalijte horkou vodou a přidejte kostku zeleninového bujónu. Nechte půl hodiny nasáknout.
Na olivovém oleji zpěňte cibuli, přidejte nasekanou chilli papričku, celer, mrkev a nakonec sóju. Poctivě míchejte. Jakmile se začne sója zatahovat, směs osolte, opepřete a nezapomeňte dochutit muškátovým oříškem.
Podlijte vývarem a vínem, přidejte rajčata z plechovky a duste na mírném ohni po dobu minimálně jedné hodiny. Podle potřeby podlévejte vývarem. Ragú chutná výborně s čerstvými bramborovými gnocchi.


Bramborové gnocchi

500 g moučnatých brambor (varný typ C)
150 g hladké mouky
1 vejce
sůl


Gnocchi jsou vlastně malé bramborové knedlíčky. Zhotovují se z brambor uvařených ve slupce, které se oloupají, propasírují přes lis na brambory (nebo nastrouhají na jemném struhadle) a ještě zatepla se zpracují s moukou, vejcem a solí v těsto. Z něj se vyválí váleček o průměru dvou centimetrů, z něhož se odkrajují zhruba centimetrové špalíčky. Do nich se zatlačí palcem, aby se vytvořil důlek, který zachytí omáčku. Vaří se v osolené vodě stejně jako pasta. Když vyplavou na povrch (a to je hodně rychle, během tří minut), jsou hotové. Servírují se horké, až se z nich kouří, promíchané s ragú a posypané parmezánem.

Takže, lidé, jezte, ale s mírou! To, že máme co jíst každý den, není samozřejmost.

Komentáře

  1. Evi, krasne gnocchi sa ti podarili, ja som sa na ne este neodhodlala...a sojove granulaty a bezmasove jedla mam velmi rada len som obcas aj velmi leniva si ich sama pre seba uvarit:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Moc se mi líbí myšlenka.Stále si říkám, že se máme až moc dobře a to nebývalo obvyklé.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky