Itálie je nejen má láska...



...jak dokládá časopis Apetit v srpnovém čísle. V článku věnovaném italské kuchyni uvádí profily tří nadšenců, kteří zcela propadli italské kuchyni. U dvou - Riccarda Lucqueho a Andrey Biondi - je to zcela legitimní a pochopitelné, vždyť se narodili pod italským sluncem a ve školní kantýně pojídali každý den špagety, zatímco nadšenec č. 3, čili já, UHO a převařenou rýži ze sáčku. Zkrátka, já jsem se dostala do jejich milé společnosti tak trochu oklikou. Proč mi Itálie učarovala a dostala se mi do krve, a jak k této nečekané konverzi Češky vyrostlé na vepřu-knedlu-zelu došlo, se můžete dočíst v knížce ŘÍKAL JSI TI AMO. Ale kromě představení tria italofilů, přináší samozřejmě Apetit i naše recepty. A jak překrásně nafocené! Určitě to jsou nejprofesionálnější fotografie v historii tohoto blogu, díky tobě Apetite! 

Já jsem měla na starosti předkrmy, Andrea Biondi první chod, který tradičně tvoří těstoviny, a maestro Riccardo Lucque představil hlavní chod na bázi masa. A jaké italské menu jsme dali dohromady?

Milostná předehra 


Pralinky z ricotty v kabátku z pistácií

(pro 4 osoby)

250 g ricotty 
100 g pistáciových oříšků 
50 g strouhaného parmezánu
10 ml plnotučného mléka

sůl
1 lžíce olivového oleje extra panenského
čerstvě mletý bílý pepř


Polovinu pistácií rozdrťte v mixéru najemno, zatímco druhou polovinu nasekejte nožem nahrubo. V misce třete ricottu s parmezánem, najemno rozdrcenými pistáciovými oříšky a mlékem, dokud nevznikne hladká hmota. Osolte, opepřete bílým pepřem a pomocí dvou kávových lžiček tvarujte pralinky. Obalte v nahrubo nasekaných pistáciích. Pralinky vyrovnejte na tácek potažený potravinovou fólií a dejte ztuhnout do ledničky na 30 minut.


Cuketové závitky s tuňákovou náplní

(pro 4 osoby)

2 menší, tuhé cukety, bez semínek
160 g tuňáka v oleji (Rio mare)
lžička kaparů
2 ančovičky v oleji
1 jarní cibulka
3 lžíce strouhanky
1 vejce
3 lžíce nastrouhaného parmezánu
olivový olej extra vergine
máslo
sůl a pepř

Jednu cuketu nakrájejte na co nejtenčí podélné plátky, můžete použít struhadlo-mandolínu. Druhou nasekejte a la julienne, osolte a nechejte půl hodiny vypotit. V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, ančovičky (opláchnuté ve vodě a osušené) a cuketu. Patnáct minut poduste, dokud se ančovičky nerozmělní a neprolnou s ostatními ingrediencemi. Opepřete, solit nemusíte, protože ančovičky jsou velmi slané. Nechte vychladnout. V míse (můžete použít i mixér) smíchejte tuňáka s vejcem, kapary, parmezánem a strouhankou, osolte a opepřete. Spojte s vychladlou cuketovou směsí. Na každý plátek cukety lžičkou naneste směs, srolujte a postavte do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Závitky opřete o sebe, aby se nerozbalily. Každý závitek můžete také propíchnout párátkem, anebo vytvořte špízy – několik závitků propíchněte jehlou či špejlí. Vydatně zakapejte olivovým olejem a pečte v troubě po dobu třiceti minut při 190 °C. 

Bruschetta se sušenou šunkou a mozzarellou


(pro 4 osoby)

4 plátky italského bílého chleba
4 plátky prosciutta

1 mozzarella z buvolího mléka

olivový olej extra panenský
čerstvá bazalka


Rozehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na něj dejte plátky chleba, pokapejete je olivovým olejem a nechejte v předehřáté troubě opéct dozlatova. Na bruschetty rozdělte 1 mozzarellu z buvolího mléka nakrájenou na plátky a plátky prosciutta. Zakapejte olivovým olejem a ozdobte čerstvou bazalkou.

Tagliatelle s klobáskou salsiccia a čerstvými rajčátky podle Andrey Biondi

(pro 4 osoby)

400 g tagliatelle all´uovo nebo jiných dlouhých vaječných těstovin
300 g čerstvé klobásky salsiccia
200 g třešňových rajčátek, přepůlených

100 ml bílého vína
2 stroužky česneku

2 lžíce extra panenského olivového oleje

mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Česnek oloupejte, překrojte podélně napůl a vyjměte zárodek klíčku. V pánvi na oleji pak česnek opékejte asi minutu dožluta. Vyjměte a do oleje dejte klobásku nakrájenou na kousky velikosti sousta (pokud možno sejměte střívko). Opékejte dozlatova, trvá to asi 4 minuty. Zvyšte plamen, podlijte vínem a vařte, až se téměř odpaří. Mezitím dejte vařit těstoviny podle návodu na obalu. Do pánve přidejte rajčátka a míchejte je 2 minuty, aby povolila. Osolte a opepřete. Vložte scezené těstoviny, ještě minutu míchejte a ihned podávejte.

Telecí kotlety s lilkovou krustou Riccarda Lucqueho
(pro 4 osoby)


1 velký lilek
1 stroužek česneku
velký svazek bazalky, nasekaný + pár
lístků na ozdobu
1 lžička tymiánových lístků

2 lžíce panenského olivového oleje
2 lžíce strouhaného sýra pecorino + hobliny na posypání
4 telecí kotlety, nejlépe s kostí (à 250 g)

sůl a čerstvě mletý pepř


Lilek propíchejte nožem a dejte na gril. Za občasného otáčení nechte jeho slupku zcela zčernat, trvá to asi 10–15 minut. Můžete ji také opálit dočerna nad plamenem plynového sporáku a pak dopéct v troubě. Nechte vychladnout.
Podélně lilek rozřízněte a lžící vyberte dužinu. V misce ji smíchejte s česnekem, bazalkou, tymiánem, 2 lžícemi olivového oleje, pecorinem, solí a pepřem.
Předehřejte troubu na 180 °C. Telecí kotlety potřete olejem, osolte, opepřete a položte na gril. Po 2 minutách otočte. Po druhé straně grilujte 1 minutu. Pak maso sejměte z grilu a dejte ho na 5 minut do vyhřáté trouby. Vyndejte maso a nechte ho 10 minut odpočinout. Pak na něj navršte silnou, asi dvoucentimetrovou vrstvu lilkové směsi a posypte pecorinem. Zvyšte teplotu v troubě na 220 °C a kotlety vraťte na 3 minuty dovnitř. Při podávání ozdobte bazalkou.


PS.: A jak asi vypadají dva Italové a jedna Češka? Kdo si koupí vydání Apetit (srpen 2011), uvidí! 

Komentáře

  1. To VSETKO by som hned ochutnala, parada!

    OdpovědětVymazat
  2. Apetit už mám doma, vůbec jsem netušila, že Vás tam najdu, i když mohlo mě to trknout :) fotky jsou fakt super, nejvíc by mě lákalo.. no asi jako Michaelu všechno :))

    OdpovědětVymazat
  3. Michaela: A hezky jedno po druhém :)) vymýšleli jsme recepty tak, aby na sebe navazovaly a aby se jednotlivé chutě nepřebily :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ivana: Já se na sebe fakt nerada koukám, ale na fotky jídel, to jooo, úplně se mi sbíhají sliny, jen když časopisem listuju :)

    OdpovědětVymazat
  5. keď som si čítala ten článok v Apetite, hneď som si uvedomila, že váš blog sledujem, a bol to skvelý pocit - "ja poznám hviezdu, ktorá tak inšpiratívne varííí" :))

    OdpovědětVymazat
  6. taky mám doma, blahopřeji! Moc pěkné to máte ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. ...tu usi il tuo vero nome? Ma sei sciocco?

    OdpovědětVymazat
  8. Cuketa? Jedine takhle: www.e-jamie.eu/recepty/krehke-cuketove-kvety

    Uz se tesim na ceskou kucharku Jamieho Olivera ted v listopadu!
    zdroj: http://www.e-jamie.eu/clanky/jamie-oliver-30-minut-v-kuchyni

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky